Svijet     | 12.02.2019. 09:30 |

Počinje suđenje protiv 12-ero katalonskh separatista

FENA Internet

MADRID, 12. februara (FENA) - Španija se priprema za najosjetljiviji sudski proces u posljednjih nekoliko decenija, u kome se 12-ero  katalonskih separatista suočava sa raznim optužbama, uključujući i oni za pobunu tokom neuspjelog pokušaja secesije, krajem 2017. godine.

Suđenje, koje počinje danas, biće prenošeno uživo na televiziji, a sve oči će biti uprte na nepristrasnost španskog Vrhovnog suda, prenosi AP.

Katalonski separatisti su već uoči suđenja doveli u pitanje kredibilitet tog suda, tvrdeći da je on marioneta španske vlade i da će presuda biti politička, odnosno unaprijed odlučena.

To je, međutim, odbacio predsjednik Vrhovnog suda Carlos Lesmes, rekavši da je ovaj proces najvažniji od prelaska Španije na demokratiju 1977. godine, nakon smrti diktatora generala Francisca Franca. 

U Kataloniji je 1. oktobra 2017. održan referendum o nezavisnosti, i pored zabrane koju je izrekao Ustavni sud, a 27. oktobra proglašena je nezavisnost, uprkos upozorenjima vlasti. Kriza je nastavljena i nakon izbora održanih 21. decembra iste godine u toj španskoj pokrajini, koji su pokazali podijeljenost katalonskog društva po pitanju nezavisnosti. 

Posljednji put se u Madridu sudilo za pobunu protiv države 1982. nakon neuspjelog pokušaja državnog udara. Pukovnik Antonio Tejero zapucao je iz pištolja u parlamentu u Madridu gdje je ušao u pratnji oko 200 pripadnika civilne garde dok su tenkovi bili spremni za izlazak na ulice. Taj pokušaj vojnog državnog udara je propao a Tejero je bio osuđen na maksimalnu zatvorsku kaznu od 30 godina.

Danas, 36 godina kasnije, špansko državno tužilaštvo traži 25 godina zatvora za Oriola Junquerasa, bivšeg potpredsjednika vlade Katalonije. Među optuženim je osmero consellera (ministara) katalonske vlade, bivša predsjednica katalonskog parlamenta te dvojica lidera nevladinih organizacija. Njima prijete nešto niže zatvorske kazne također za pobunu, neposlušnost i korištenje javnog novca za organiziranje referenduma kojeg je bio zabranio španski ustavni sud.

Većina ih se nalazi oko godinu dana u pritvoru te će ih ispitati sedmero sudaca u glavnoj sali suda u Madridu. Tokom suđenja koje bi moglo trajati do kraja maja, a presuda biti donesena na ljeto ili jesen bit će ispitano oko 600 svjedoka. Među njima i bivši španski konzervativni premijer Mariano Rajoy, koji je bio na vlasti u vrijeme referenduma,  predsjednik katalonskog parlamenta Roger Torrent i gradonačelnica Barcelone Ada Colau.

Nekoliko bivših članova vlade predvođenih predsjednikom Carlesom Puigdemontom otišlo je u inostranstvo odmah nakon izglasavanja republike te su zajedno s onima koji su ostali u Barceloni optuženi za pobunu. Puigdemonta je Belgija odbila izručiti te on iz mjesta Waterloo pored Bruxellesa vodi međunarodnu kampanju u korist nezavisnosti.

U ponedjeljak popodne u Madridu su bile pojačane mjere sigurnosti, uklonjeni košare za smeće oko zgrade suda te su zabranjena okupljanja u blizini.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Španska obalna straža spasila 124 migranta kod Kanarskih otoka

Španski vojni avioni izbacili 26 tona pomoći Palestincima u Pojasu Gaze

Sud u New Yorku onemogućio vlastima da plijene imovinu Donalda Trumpa

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo