Svijet     | 11.02.2019. 13:35 |

Čelnik Arapske lige - Nema saglasnosti oko povratka Sirije u članstvo

FENA Internet

BEJRUT, 11. februara (FENA) - Arapska liga saopćila je u ponedjeljak da još nema saglasnosti među državama članicama da se Sirija vrati u njeno članstvo koje joj je ukinuto u 2011. zbog nasilja nad demonstrantima na početku građanskog rata u toj zemlji.

Arapske države i američke saveznice, među kojima su Katar, Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati, godinama podržavaju protivnike predsjednika Bashara al-Assada, ali su vladine snage uspjele da nanesu teške poraze pobunjeničkim borcima uz vojnu pomoć Rusije i Irana.

U velikoj diplomatskoj pobjedi za Assada, Ujedinjeni Arapski Emirati ponovo su otvorili ambasadu u Damasku u decembru, navodeći da taj potez ima za cilj normalizaciju veza dvije zemlje i smanjiti rizik miješanja regionalnih sila u "arapska, sirijska pitanja", u očiglednoj aluziji na nearapske zemlje Iran i Tursku.

Generalni sekretar arapske lige i bivši egipatski ministar vanjskih poslova Ahmed Aboul Gheit izjavio je, međutim, tokom posjete Bejrutu da još nema saglasnosti oko toga da li će se Siriji dopustiti povratak u Ligu.

- Pomno pratim ta dešavanja i još nisam uočio zaključke koji bi doveli do saglasnosti o kojoj govorimo i do sastanka arapskih ministara vanjskih poslova na kome bi objavili kraj međusobnih neslaganja i pozvali Siriju da se vrati u članstvo - kazao je.

Arapska liga održat će samit u krajem marta u Tunisu.

Upitan o mogućnosti ponovnog prijema Sirije, Aboul Gheit je kazao da bi arapski šefovi diplomatija trebali imati dva sastanka prije samita.

- Nije, međutim, riječ o vremenu, riječ je o volji. Riječ je o saglasnosti među državama članicama. Da bi se Sirija vratila u članstvo, mora postojati konsensuz - kazao je čelnik Arapske lige, prenosi Reuters.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Najviši sirijski vojni zvaničnik na suđenju u Švedskoj pod optužbama za ratne zločine

Iran najavljuje odlučan odgovor nakon izraelskog napada na konzulat u Damasku

Šest mrtvih u izraelskom napadu na iranski konzulat u Damasku

Promo

Dobit m:tel-a u prvom kvartalu veća za 2,5 miliona KM

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije