Bosna i Hercegovina     | 11.02.2019. 11:20 |

Ministrica Borovac s članovima Radne grupe UN-a za prisilne nestanke

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 11. februara (FENA) - Članovi Radne grupe Ujedinjenih nacija za prisilne nestanke danas su u Sarajevu održali radni sastanak s državnom ministricom za ljudska prava i izbjeglice Semihom Borovac i njenim saradnicima.

Radna grupa UN-a za prisilne nestanke boravi u zvaničnoj posjeti Bosni i Hercegovini, gdje će tokom ove sedmice održati redovu sesiju, ali i sastanke s udruženjima porodica nestalih osoba te institucijama Bosne i Hercegovine u čijoj nadležnosti je problematika nestalih osoba.

Riječ je o praksi Radne grupe da pored redovnih zasjedanja u Ženevi godišnje jedno zasjedanje održi van Ženeve s ciljem podrobnijeg upoznavanja sa problematikom u zemljama članicama UN-a.

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH je domaćin Radnoj grupi UN-a čiji značaj se posebno ističe nakon usvajanja Međunarodne konvencije o zaštiti svih osoba od prisilnog nestanka u decembru 1992. godine, kada je pored humanitarnog mandata Radnoj grupi povjereno i praćenje napretka država u ispunjavanju obaveza iz Konvencije i pružanje pomoći vladama u njenoj primjeni – saopćeno je iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Lideri Trojke: Prijetnje državi su prijetnje entitetima

Sastanak predstavnika Razvojne banke FBiH i komercijalnih banaka, cilj podrška razvoju bh. privrede

Magazinović razgovarao s Hunnom - Za godinu dana napravljen veliki napredak

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo