Svijet     | 08.02.2019. 19:23 |

Varadkar: Irska otvorena za razgovor o Brexitu, ali ne i za nove pregovore

FENA Internet

BELFAST, 8. februara (FENA) - Irski premijer Leo Varadkar izjavio je u Belfastu da je otvoren za razgovore kako bi opstao sporazum Londona i Brisela o Brexitu, ali je isključio mogućnost ponovnih pregovora koji bi doveli do izmjena postojećeg dogovora.

Varadkar je to rekao tokom posjete britanskoj pokrajini Sjevernoj Irskoj gdje se sastao s lokalnim zvaničnicima prije radne večere u Dablinu s britanskom premijerkom Theresom May.

- Svi želimo da izbjegnemo odsustvo dogovora. Svi želimo da izbjegnemo tvrdu granicu (između Irske i Sjeverne Irske) i svi želimo da održimo bliske političke i ekonomske odnose s Velikom Britanijom, bez obzira na sve - rekao je Varadkar novinarima u Belfastu, prenosi Al Jazeera Balkans.

Premijerka May pokušava da dobije ustupke od EU o tom dijelu sporazuma, mada su evropski zvaničnici nekoliko puta stavili do znanja da odbijaju ponovne pregovore, ali su otvorene za razgovore.

Britanski parlament je prošlog meseca odbacio sporazum, prije svega zbog neslaganja s odredbom kojom se osigurava otvorena granica između britanske Sjeverne Irske i Irske, članice EU.

Velika Britanija zvanično istupa iz članstva u EU 29. marta.

 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Konaković - Martin: Neupitna i snažna podrška Irske integracijskom procesu BiH

Li: Kina želi da produbi ekonomsku i trgovinsku saradnju s Irskom

Irski premijer: Zajednica srpskih općina ne bi trebala biti "mikro država"

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana