Bosna i Hercegovina     | 08.02.2019. 17:10 |

Naša stranka - Cilj Komisije o Srebrenici nije istina, već njena relativizacija

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 8. februara (FENA) - Naša stranka smatra da je formirana međunarodna komisije za Srebrenicu još jedna institucija u RS-u stvorena u svrhu destabiliziranja mira u Bosni i Hercegovini.

- Međunarodni sud pravde i Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju presudili su da se u Srebrenici desio genocid nad Bošnjacima. Nema druge istine. Cilj Komisije je njena relativizacija. Srpskoj politici bilo bi bolje da se društvo i u Srbiji i u Republici Srpskoj suoči sa zločinima koji su rađeni i uime srpskog naroda. Konstantno nepristajanje na suočavanje s istinom pokazuje da je sadašnja politička nomenklatura u RS-u i u Srbiji sljedbenica one politike odgovorne za genocid čiji su reprezentanti bili Slobodan Milošević i Radovan Karadžić - ističu u saopćenju iz Naše stranke.  

U toj stranci smatraju da to narušava međuetničke odnose u BiH i dugoročno onemogućava povjerenje i pomirenje.

- Oni nad kojima je počinjen genocid, Bošnjaci, zahvaljujući ovakvim potezima ne mogu da ne misle o mogućnosti ponavljanja genocida. Iznevjereno je njihovo očekivanje od međunarodne zajednice da je uloga presude o genocidu, između ostalog, i prevencija novih takvih zločina. Stoga smatramo da je reakcija međunarodne zajednice u pravcu gašenja sporne institucije neophodna. Međunarodni je sud taj koji je istinu potvrdio, a međunarodna zajednica je ta koja treba da je štiti od počinitelja genocida i zaštitnika njihovih nedjela kakvi su danas Milorad Dodik i Aleksandar Vučić - poručili su iz Naše stranke. 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Kojović i Rudik: Ukrajina i BiH zajedno protiv ruskog uticaja

Saopćenje za javnost Naše stranke

Saopćenje za javnost Naše stranke Zenica

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana