Bosna i Hercegovina     | 08.02.2019. 16:42 |

VSTVBiH i Sudska administracija Švedske o unapređenju organizacije sudova

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 8. februara (FENA) - Delegacija okružnih sudova Varberg, Malmö i Ystad boravila je 6. i 7. februara  u radnoj posjeti Sarajevu.

Povod posjete je nastavak aktivnosti na unapređenju unutrašnje organizacije sudova u svrhu bržeg i kvalitetnijeg odvijanja poslovnih procesa u sudovima u BiH. Aktivnost se odvija u saradnji sa Sudskom administracijom Švedske u okviru Projekta unapređenja efikasnosti sudova i odgovornosti sudija i tužilaca u BiH - faza II (projekt ICEA)  kojeg implementira VSTV BiH, a finansira Vlada Švedske.

Saradnjom VSTV-a BiH s pravosudnim tijelima Švedske koja je započela prije više od dvije godine povećana je efikasnost u postupanju po predmetima u pilot sudovima, Općinskom sudu u Tuzli i Osnovnom sudu u Bijeljini. Unaprijeđeno je postupanje prije svega sudijskih pripravnika-volontera s ciljem njihovog stručnog usavršavanja kroz blisku saradnju sa sudijama. Nadalje asistenti sudija preuzimaju administrativne zadatke koje su do sada obavljale sudije. Boljom raspodjelom poslova sudijama se omogućava veća posvećenost kvalitativnom obavljanju zadataka vezanih za postupanje po predmetima.

Zahvaljujući dobrim poslovnim rezultatima sudova u Tuzli i Bijeljini u narednom periodu će biti proširena saradnja na još šest sudova u BiH i to okružni privredni i osnovni sudovi u Prijedoru i Trebinju te općinski sudovi u Mostaru i Bihaću.

Tokom posjete predstavnici Sudske administracije Švedske sastali su se s predsjednicima, sudijama i pripravnicima tih sudova s kojima se razgovaralo o narednim koracima i implementaciji aktivnosti unutrašnje organizacije sudova.

Saradnja sa švedskim pravosudnim institucijama doprinosi kraćem trajanju postupaka, smanjenju broja neriješenih predmeta, smanjenju troškova suda kroz racionalnije korištenje ljudskih resursa, te istovremeno postizanje bolje motivacije svih zaposlenih u sudovima na način da se sudijama omogući da se fokusiraju više na konkretno postupanje po predmetima i da se oslobode administrativnih poslova te da se administrativnom/nesudskom osoblju dâ veća odgovornost u radu, saopćeno je iz VSTVBiH. 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Visoka pravosudna delegacija Republike Turske u posjeti VSTV-u BiH

Najviši sirijski vojni zvaničnik na suđenju u Švedskoj pod optužbama za ratne zločine

Švedske vlasti naredile protjerivanje kineske novinarke

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta