Svijet     | 08.02.2019. 15:46 |

Anketa - Skoro 85 posto Nijemaca smatra odnose sa SAD-om negativnim

FENA Internet

BERLIN, 8. februara (FENA) - Skoro 85 posto Nijemaca smatra negativnim ili veoma negativnim američko-njemačke odnose, a većina ih želi da se još više distancira prema tradicionalnom transatlantskom savezniku, pokazala je anketa objavljena u petak.

Nešto više od 40 posto anketiranih smatra Kinu boljim partnerom za Njemačku od Sjedinjenih Država, pokazala je anketa instituta Atlantik-Bruecke i Civey obavljena u novembru i decembru.

Odnosi između Sjedinjenih Država i Njemačke, najveće evropske ekonomije, zategnuti su od izbora za američkog predsjednika u 2016. godini Donalda Trumpa, koji često kritikuje Njemačku zbog njene trgovinske politike, ulaganja u vojsku i učešća u zajedničkom gasovodu s Rusijom Sjeverni tok 2. 

Njemačka nastoji da održi prijateljske veze sa Sjedinjenim Državama, ali visoki njemački zvaničnici javno govore o slabljenu povjerenja među dvije strane nakon američkog povlačenja iz Pariškog sporazuma o klimi, nuklearnog sporazuma s Iranom, i nedavnim povlačenjem iz Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF).

Michael Werz, visoki zvaničnik Centra za američki progres i član izvršnog odbora Atlantik-Bruecke, zatražio je od Nijemaca da ne dopuste da se brige zbog Trumpovog ponašanja u međunarodnim odnosima pretvore u antiameričko raspoloženje.

Burkhard Schwenker, zamjenik predsjedavajućeg Atlantik-Bruecke, izjavio je kako današnja anketa pokazuje na potrebu udvostručenja napora na širenju dijaloga između dvije savezničke zemlje na svim nivoima.

Ukupno 57,6 posto anketiranih želi veću distancu između Berlina i Washingtona, a 42,3 posto smatra Kinu boljim partnerom.

Otprilike trećina anketiranih izjavila je da smatra desničarski populizam i protekcionizam najopasnijim globalnim prijetnjama, u poređenju sa samo 1,9 posto onih koji su izrazili zabrinutost Rusijom, i 2,2 posto koji strahuju od rastućeg uticaja Kine, prenosi Reuters.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Francuska i Njemačka zajedno će proizvoditi tenkove

Grad Mostar provodi Anketu za involviranje dijaspore u lokalni ekonomski razvoj

Sjeverna Makedonija: Drugi krug predsjedničkih izbora 8. svibnja

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu