Bosna i Hercegovina     | 08.02.2019. 14:47 |

Potvrđena optužnica u predmetu Zijad Srabović i drugi

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 8. februara (FENA) - Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu koja Zijada Srabovića, Refika Morankića, Ahmeta Bajrića, Senaida Ćosića, Abida Arapčića, Pašagu Čajića, Mirsada Žilića i Samira Džambića tereti za ratni zločin protiv civila.

U optužnici se navodi da su optuženi za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini i oružanog sukoba između VRS-a i TO BiH, kasnije Armije RBiH, na području općine Lukavac od juna do polovine oktobra 1992. godine postupali protivno pravilima međunarodnog humanitarnog prava, pritom kršeći odredbe Ženevske konvencije o zaštiti građanskih lica za vrijeme rata i Dopunskog protokola II koja zabranjuje diskriminaciju po bilo kom osnovu, nasilje nad životom, zdravljem ili mentalnim blagostanjem ljudi, a naročito sve vrste ubistva.

Zijad Srabović optužen je da je u svojstvu pomoćnika komandanta za bezbjednost Štaba TO Lukavac počinio i nije sprječavao nečovječna postupanja, mučenja, ubistva te nezakonita zatvaranje civila, te kao odgovorna osoba po dužnosti koju je obavljao propustio da poduzme nužne i razumne mjere da takva postupanja spriječi.

Refik Morankić optužen je da je u svojstvu pripadnika Štaba TO Lukavac i komandanta vojne jedinice zvana „Fikina jedinica i HVO Modrac“, te komandant zatvora u objektu „Klaonica“ naredio protivzakonita zatvaranja civila, počinio i omogućio mučenja i nečovječna postupanja, te kao nadređena i odgovorna osoba po funkcijama koje je obavljao propustio da preduzme nužne i razumne mjere da spriječi mučenja, ubistva, nečovječna postupanja prema zatvorenim civilima.

Ahmet Bajrić optužen je da je u svojstvu vojnog policajca Štaba TO Lukavac, a zatim pripadnik vojne jedinice zvane „Fikina jedinica i HVO Modrac“ učestvovao u nečovječnom postupanju, mučenju i ubistvu civila.

Optuženi Senaid Ćosić i Abid Arapčić terete se da su u svojstvu pripadnika vojne jedinice zvane „Fikina jedinica i HVO Modrac“ počinili i omogućavali mučenje, ubistva, nečovječna postupanja prema zatvorenim civilima.

Optuženi Pašaga Čajić, Samir Džambić i Mirsad Žilić terete se da su u svojstvu vojnih policajaca Štaba TO Lukavac učestvovali u mučenju civila, javio je BIRN BiH.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Određen pritvor i određene mjere zabrane osumnjičenima u predmetu Zlatko Ibrišimović i drugi

Podignuta optužnica protiv državljanina Litvanije zbog krijumčarenja migranata

Obilježavanje 31. obljetnice zločina nad Hrvatima u Trusini

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu