Stranačke aktivnosti     | 08.02.2019. 14:26 |

Saopćenje za javnost SBBBiH

FENA Saopćenje

Povodom odluke Vlade bh. entiteta Republika Srpska o formiranju komisije za “istraživanje stradanja Srba u Sarajevu i za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu 1992-1995. godina” Savez za bolju budućnost (SBB) ovaj potez entitetske vlasti smatra još jednim pokušajem minimiziranja ratnih zločina i počinjenog genocida nad Bošnjacima, te reletiviziranja međunarodno sudski dokazane agresije na Bosnu i Hercegovinu.

Bespredmetna je svaka rasprava o utvrđenim činjenicama i presudama Međunarodnog suda pravde i Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju, a posebno o počinjenom genocidu u  Srebrenici.

Takođe, 44 mjeseca monstruozne opsade Sarajeva, 11.541 ubijeni i preko 50.000 ranjenih stanovnika Sarajeva, tropiogodišnje mrcvarenje civila nestašicama hrane, vode i uskraćivanjem svih životnih potreba, sistematično uništavanje jednog grada i jednog naroda, cijeli svijet je i tada smatrao, a i danas smatra najvećim zločinom protiv čovječnosti nakon Drugog svjetkog rata.

Zato, ni srebreničanima, ni podrinjcima, ni stanovnicima Sarajeva i mnogih drugih gradova koji su tokom rata bili glavna meta agresije i proračunate namjere za istrebljenjem jednog naroda, niko ne može komisijskim putem i s naknadnom pameti pokašati podvaliti izjednačavanje krivice, relativizaciju zločina i propitivanje dokazane agresije.

Formiranje ove i sličnih komisija ne služi prihvatanju istine ili promoviranju pomirenja i suživota, već naprotiv, opasnom historijskom revizionizmu i degradiranju ionako poljuljanog međuetničkog povjerenja i sigurnosti povratnika u RS.

 

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Radončić: Skupo sam platio višedecenijsku borbu protiv državne mafije, ali, zahvaljujući Sky aplikaciji, sve dolazi na svoje

Saopćenje za javnost SBBBiH

Radončić: Komšić nema pravo da Bošnjake okreće protiv Vašingtona i ruši naše mostove prema Bajdenovoj administraciji

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'