Bosna i Hercegovina     | 08.02.2019. 14:21 |

Koordinacija TBO FBiH insistira na hitnom usvajanju budžeta

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 8. februara (FENA) - Koordinacija temeljnih boračkih organizacija (TBO) Federacije BiH uputila je otvoreno pismo, adresirano na relevantne institucije i njihove čelnike u kojem ih izvještava o zaključcima sa sjednice Koordinacije održane danas, a na kojoj su razmatrana pitanja/prioriteti u vezi donošenja budžeta FBiH za 2019. godinu.

U vezi s tim, Koordinacija TBO FBiH uputila je javni poziv presjedavajućoj Doma naroda Parlamenta Federacije Lidiji Bradari i dopresjedavajućem Doma naroda Federacije Jasenku Tufekčiću "da hitno, a najkasnije do 12.02.2019. godine zakažu sjednicu Doma naroda i usvoje Budžet za 2019. godinu i Zakon o izvršenju Budžeta u cilju isplata invalidnina kako nebi došlo do nesagledivih posledica za dalji tok funkcioniranja vlasti u FBiH".

Istovremeno, na sjednici je konstatirano kako će federalni savezi u saradnji s kantonalnim savezima i općinskim organizacijama, po hitnom postupku, organizirati sastanke s delegatima Doma naroda iz kantona kako bi im se prezentirali zahtjevi Koordinacije.

Iz Koordinacije pozivaju predstavnike HVO-a da se aktivno uključe u aktivnosti donošenja Budžeta za 2019. godinu i time doprinesu isplati invalidnina pripadnicima HVO-a.

- Zahtjevamo od svih političkih subjekata FBiH da shvate ozbiljnost situacije i napokon počnu da rade svoj posao za koji su dobro plaćeni, a u cilju što boljeg funkcionisanja vlasti u FBiH - jedan je od zaključaka, navodi se u pismu.

Iz Koordinacije upozoravaju da će ukoliko Dom narod do 12.02.2019. godine ne usvoji Budžet za 2019. godinu i time ugrozi isplate invalidnina, SRVI FBiH, OPŠiPB FBiH i SDNRP FBiH poduzeti odgovarajuće aktivnosti i blagovremeno obavijestiti svoje članstvo.

Otvoreno pismo s navedenih pet zaključaka upućeno je Domu naroda Parlamenta FBiH, odnosno   predsjedavajućoj i dopredsjedavajućem tog Doma Lidiji Bradari i Jasenku Tufekčiću, te OHR-u - visokom predstavniku Valentinu Inzku, kao i Vladi FBiH, odnosno federalnom premijeru Fadilu Novaliću, Ministarstvu za boračka pitanja - ministru Salku Bukvareviću i političkim strankama SDA-u, SDP-u, DF-u i HDZ-u BiH.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Skupština TK usvojila budžet za 2024. godinu

Vlada TK prihvatila izjašnjenja na amandmane na prijedlog budžeta TK za 2024.

Izraelski parlament odobrio državni budžet, vrijedan 159 milijardi dolara

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo