Bosna i Hercegovina     | 08.02.2019. 12:43 |

Optužnica protiv 'trojke' koja se tereti za međunarodno krijumčarenje narkotika

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 8. februara (FENA) - Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Damira Nurkića, rođenog 1981. godine u Tuzli, Save Dragišića, rođenog 1986. godine u Bosanskoj Gradišci i Dobrice Dragišića, rođenog 1959. godine u Bosanskoj Gradišci, zbog međunarodnog krijumčarenja narkotika.

Damir Nurkić i Savo Dragišić se terete za organizirani kriminal i neovlašteni promet opojnih droga, a Dobrica Dragišić za krivično djelo davanja lažnog iskaza.

Prvo i drugooptuženi se terete da su tokom 2015. godine učestvovali u planiranju, organiziranju i krijumčarenju opojne droge kokain, izuzetno velike čistoće, iz Slovenije, preko Austrije, na područje Kraljevine Švedske.

U optužnici se navodi da je krijumčarenje izvršeno u posebno napravljenoj pregradi u automobilu, a droga je otkrivena i zaplijenjena na trajektu koji saobraća između Danske i Švedske, u akciji švedske carine i policije.

Zapljenom je utvrđeno da se radi o količini od oko četiri kilograma opojne droge kokain, izuzetno velike čistoće, a čija vrijednost na ilegalnom narko-tržištu iznosi više od 300.000 KM.

Švedske pravosudne institucije su nakon zapljene opojne droge uhapsile i procesuirale dvije osobe sa područja BiH i R Srbije, koje su osuđene na višegodišnje zatvorske kazne.

Tokom rada na predmetu tužilac Tužilaštva BiH je ostvario intenzivnu saradnju sa partnerskim institucijama Kraljevine Švedske, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Akcija 'Piramida' - Borba protiv organizovanog krijumčarenja više od 600 ilegalnih migranata

Delić: Zaštititi žrtave ratnog silovanja od svih oblika uznemiravanja

Predložen pritvor za Edina Podgoru osumnjičenog za krivično djelo terorizma

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta