Bosna i Hercegovina     | 09.02.2019. 15:31 |

Počele prijave na Osmi seminar folklora Hrvata u BiH

FENA Saopćenje

MOSTAR, 9. veljače (FENA) - Seminar folklora Hrvata u BiH ove se godine održava osmi put za redom u organizaciji Udruge hrvatskih amaterskih kulturno umjetničkih društava u Bosni i Hercegovini (UHAKUD u BiH).

 Seminar će se održati u Emaus centru, u Potocima kod Mostara od 25. do 28. srpnja 2019., a podučavat će se pjesme, plesovi, nošnje i običaji Hrvata Sjeverne Hercegovine, Završja i Kupresa, kao i tradicijska glazbala Hrvata. Voditelj seminara je prof. Miroslav Šilić.

 Područje Konjica, Rame, Kupresa i Završja, specifično je po tome što se ispreplitala kultura sjevera i juga, ali i zapada i istoka BiH. Upravo zbog svoje prirodne granice koja dijeli Bosnu od Hercegovine, etnografska je odlika kako bosanskog tako i hercegovačkog folklora.

 Na tom se području izgradio zaseban kulturološki sustav koji je kao takav poseban, te se izdvaja i od jednog i od drugog kraja države BiH, što ga čini uistinu izvorno sačuvanim od utjecaja pomodarstva koje je u mnogim područjima otklonilo izvornost, navode organizatori.

 Polaznici seminara moći će odabrati jednu od tri ponuđene grupe - ples, glazbala (tradicijska ili tambure) i ganga.

 Seminar započinje 25. srpnja u jutarnjim satima, a završava 28. srpnja svečanim završnim koncertom polaznika u večernjim satima.

 Predavanja su organizirana u jutarnjem i večernjem terminu, a uključuju: Izlaganja s terena (plesna i pjevačka predavanja), teorijsku nastavu o etnologiji, radionice i reviju narodnih nošnji obrađenog područja, etnomuzikologiju, osnove glazbenog obrazovanja, radionice tradicijskih glazbala, povijest gange i praktični rad, kao i mnoga druga.

 Svi zainteresirani mogu se prijaviti slanjem maila na: seminar.folklorabih@gmail.com. Dodatne informacije o samom seminaru mogu se dobiti na navedenu mail adresu, na službenoj stranici uhakud.info, Facebook stranici Seminar folklora Hrvata u BiH, te na kontakt telefon +387 63 428 146, priopćeno je iz UHAKUD u BiH.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

U Brčkom održan seminar za šahovske sudije

AJB DOC Press - Poziv autorima za prijave na treći AJD Industry Days

SFF - Otvoren poziv za prijave na Talents Sarajevo 2024.

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'