Bosna i Hercegovina     | 07.02.2019. 17:00 |

Rijaset IZ imenovao organizacioni odbor za otvaranje Aladža džamije u Foči

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 7. februara (MINA) - Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini imenovao je organizacioni odbor za otvaranje ponovno izgrađene Aladža džamije u Foči, saopćila je Agencija MINA.

Centralna manifestacija otvorenja planirana je za 4. maj.

U znaku otvorenja Aladže, ove godine će biti i Dan džamija koji se na osnovu ranije odluke Rijaseta, obilježava 7. maja, simbolički podsjećajući na stradanje, potpuno rušenje ili oštećenje više od 1.000 džamija, mesdžida i drugih vakufskih objekata tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu.

Odluke o imenovanju organizacionog odbora i prijedlogu obilježavanja Dana džamija Rijaset Islamske zajednice je donio danas na drugoj redovnoj sjednici, održanoj pod predsjedavanjem reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića.

Na sjendici je prihvaćen Nacrt Izvještaja o radu Rijaseta za 2018. godinu.

 

Razmatrana je inicijativa sabornika za dopunu Programa vjerskog obilježavanja genocida nad muslimanima Bošnjacima povodom Dana sjećanja na genocid u Srebrenici. Ova inicijativa je uz Mišljenje Rijaseta upućena Vijeću muftija na očitovanje.

Prihvaćena je Inicijativa za izradu plana institucionalnog obilježavanja godišnjica rođenja odnosno preseljenja na Ahiret ličnosti značajnih za islam, muslimane i Islamsku zajednicu u Bosni i Hercegovini.

Zaključeno je i da nadležne uprave Rijaseta treba da sačine plan i metodologiju donošenja pravilnika o članstvu i članarini u Islamskoj zajednici.

Rijaset je dao suglasnost na pravilnike o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta u bihaćkom, goraždanskom, zeničkom i banjalučkom muftijstvu, kao i na Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta u Vakufskoj direkciji.

Razmatrana je i usvojena Informacija o položaju vakufske imovine i imovine Bošnjaka u Republici Srpskoj te je Vakufska direkcija zadužena da sačini listu mjera koje Islamska zajednica može poduzeti za zaštitu njene imovine, ali i imovine Bošnjaka u manjem bosanskohercegovačkom entitetu.

Na sjednici su razmotreni više kadrovskih pitanja, kao i radno-pravni statusi uposlenika Islamske zajednice u BiH.  Imenovan je Upravni odbor Agencije za certificiranje halal kvalitete.

Rješavani su zahtjevi Ureda za društvenu brigu za pomoć socijalno ugroženim pojedincima i organizacijama koji se bave društveno korisnim radom.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Usvojena odluka o osnivanju 'Fondacije za obilježavanje 11. jula 1995. - godišnjica genocida'

Otvoren Posjetiteljski centar Gračine, prvi 'in situ' muzej u Hercegovini (VIDEO)

NAFF postao punoljetan: Otvoreno 18. izdanje u Neumu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo