Bosna i Hercegovina     | 07.02.2019. 16:06 |

Uprava za indirektno oporezivanje odbila sve prigovore firme 'Janus'

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 7. februara (FENA) - Svjedok odbrane na suđenju Kemalu Čauševiću je rekao da je Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) odbila sve prigovore firme “Janus” koji su izjavljeni zbog uvećanja carinske vrijednosti pri uvozu tekstila.

Jasmin Kasumović, koji je iskaz dao u prisustvu pravnog savjetnika, kazao je da je od osnivanja “Janusa” vlasnik i direktor ove firme te da u upravljačkoj strukturi nije bilo nikakvih promjena. Potvrdio je kako je “Janus” od 2007. do 2011. uvozio sve vrste tekstilne robe iz Mađarske i Turske, u početku malo rjeđe, a kasnije jednom do dva puta sedmično, a koja je u fakturama uvijek označavana u komadima.

- U tom periodu je ušlo možda 300 kamiona s robom, možda malo više. Roba je dobavljačima uvijek plaćana žiralno - rekao je svjedok i pojasnio da je slao u špediciju svu dokumentaciju da bi imali punomoć zastupanja i da je roba otprilike na pregledu zadržavana dan.

Kasumović je ispričao da su carinici pri pregledu često uvećavali vrijednost robe iskazanu u fakturama, zbog čega su svaki put ulagani prigovori.

- Prvostepeni organ je bio regionalni centar koji je odbio prigovore. Drugostepeni organ je bio direktor UIO-a i sve naše žalbe su odbijene - kazao je svjedok i dodao da su nakon toga išli u upravni spor.

- Sud BiH je uvažio naše tužbe i naložio da se to vrati. Presuđeno je u našu korist, ali se ništa nije desilo - naveo je Kasumović.

Pojasnio je da su se u roku od 10 dana morala uplatiti sredstva UIO-u, da je “Janusu” za kompletan period vrijednost uvećana za sedam do deset miliona maraka, te da, unatoč sudskoj presudi, sredstva nisu vraćena.

Svjedok je rekao da u spornom periodu nije poznavao bivšeg direktora UIO-a Čauševića niti je s njim imao komunikaciju, dok poznaje Anesa Sadikovića.

- Anes nikada nije radio u ‘Janusu’ niti je imao kakvu ulogu u firmi. U firmi nije ni radio niko iz njegove porodice - kazao je svjedok.

Odgovarajući na unakrsna pitanja Tužilaštva, svjedok je rekao da je “Janus” žigom zaštitio svoju robu, ali da to rješenje glasi na firmu, a ne na Sadikovića. Naveo je da firma nije imala kamione, već da su pri uvozu iznajmljivana vozila i da su vozači bili Turci i državljani BiH.

Čauševića optužnica tereti za zloupotrebu položaja, pranje novca i primanje dara, a Sadikovića za davanje dara pri uvozu tekstila.

Edvin Alibašić, nekadašnji šef kabineta direktora UIO-a, kazao je da je Čaušević prisustvovao sjednicama Upravnog odbora i kada mu je istekao mandat, ali da su bili prisutni ministri finansija koji zbog te činjenice nisu imali prigovora.

Alibašić je izjavio da je Čaušević spavao u restoranu “Šeher” na ulazu u Banju Luku, gdje mu je bilo osnovno “smjestište”, a svjedoku je nepoznato da su kod direktora u kancelariju dolazili Sadiković i Sadinet Karić.

- Svaka stranka koja uđe u zgradu trebala bi biti zavedena na recepciji - dodao je Alibašić.

Tužilaštvu je svjedok odgovorio da nije ni mogao vidjeti ko dolazi kod Čauševića jer mu položaj kancelarije u kojoj je bio to nije dozvoljavao.

Adnan Kulenović, nekadašnji šef Odsjeka za carine u banjalučkom Regionalnom centru, rekao je da su mu poznate firme “Eko-San” i “KS Obitex” i da su zahtjevi za provjeru EUR obrazaca za uvoz ovih firmi slati u zemlje iz kojih je roba izvezena.

- Ne mogu se sjetiti broja, ali u većini slučajeva su EUR obrasci bili pozitivni. Zahtjevi su išli prema Turskoj, Mađarskoj i, mislim, prema Kini, a odgovori su najprije dolazili do UIO-a i završavali kod onih koji su pokrenuli provjeru, a to su najčešće carinske ispostave -  pojasnio je svjedok.

Nastavak suđenja je 28. februara, javlja BIRN.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Sud u New Yorku onemogućio vlastima da plijene imovinu Donalda Trumpa

Predstavnici britanske i ukrajinske ambasade u BiH upozoravaju na uticaj ruske propagande (VIDEO)

Suđenje Kurzu za krivokletstvo ušlo u posljednji dan

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom