Bosna i Hercegovina     | 07.02.2019. 14:47 |

Sa sjednice Vlade Federacije BiH (2. dio)

FENA Saopćenje

 

 

SARAJEVO, 7. februara (FENA) - Federalna vlada usvojila je informaciju u vezi s realizacijom aktivnosti u okviru Projekta unapređenja poslovnog okruženja, temeljenog na ugovoru o savjetovanju Vlade Federacije BiH i Grupacije Svjetske banke/Međunarodne finansijske korporacije - digitalizacija sudske arhive kao sastavnog dijela projekta registracije poslovnih subjekata u FBiH elektronskim putem (on-line).

Federalni ministar pravde je ovlašten da sa općinskim sudovima u Federaciji BiH, koji su nadležni za registraciju poslovnih subjekata u skladu sa Zakonom o sudovima u Federaciji BiH, zaključi pojedinačne sporazume o zajedničkim aktivnostima vezanim za ovaj posao.

Kao prvi projektni segment planirana je digitalizacija sudske arhive registrovanih poslovnih subjekata u Federaciji BiH, što podrazumijeva kompletnu konverziju sudskih spisa iz pisanog u elektronski oblik, njihovu verifikaciju i vezivanje za konkretni poslovni subjekt, što je važna pretpostavka za uspostavljenje elektronske registracije poslovnih subjekata. Ovaj postupak uključuje digitalizaciju arhive, kao i digitalizaciju tekućih postupaka registracije i konsolidaciju podataka korištenjem postojećih elektronskih registara.

Ministarstvo pravde je izvršilo konsultacije sa općinskim sudovima nadležnim za registraciju poslovnih subjekata i utvrdilo da će proces trajati oko šest mjeseci (u zavisnosti od količine sudske građe koja se skenira u pojedinim sudovima), te je neophodno angažovati određeni broj izvršilaca koji će biti direktno uključeni u proces digitalizacije zbirke isprava registracionih sudova, s ciljem tehničke pomoći i nadzora u tom procesu. U tu svrhu je neophodno osigurati 80.000 KM iz Budžeta Federacije BiH, na šta se Vlada Federacije BiH obavezala u svom zaključku od 21.3.2018. godine.

U dogovoru sa izvođačem radova Mikrografija d.o.o. Novo Mesto, Slovenija, precizirano je da proces digitalizacije počne u općinskim sudovima u Sarajevu i Travniku u januaru 2019. godine, pa je ova firma počela dovoziti i instalirati opremu za skeniranje.

Federalno ministarstvo finansija je zaduženo da Federalnom ministarstvu pravde doznači sredstva za finansiranje određenog broja izvršilaca koji će biti direktno uključeni u proces digitalizacije.

Federalni ministar pravde je ovlašten i da zaključi ugovore o djelu sa izvršiocima koji će biti angažovani u procesu digitalizacije pri općinskim sudovima u Federaciji BiH koji su nadležni za registraciju poslovnih subjekata u skladu sa Zakonom o sudovima u Federaciji BiH.

IZVJEŠTAJ O INSPEKCIJSKIM NADZORIMA IZ OBLASTI ZAŠTITE OD POŽARA

Federalna vlada usvojila je izvještaj o inspekcijskim nadzorima iz oblasti zaštite od požara za 2018. godinu za koje je nadležno Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova.

Ovo ministarstvo zaduženo je da nastavi započete aktivnosti na donošenju Zakona o zaštiti od požara, Zakona o prometu eksplozivnih materija i zapaljivih tečnosti i gasova i Zakona o prijevozu opasnih materija, koji će biti usklađeni s propisima Evropske unije.

U 2018. godini ukupno je obavljeno 200 nadzora (redovni, kontrolni i vanredni), s ciljem da se utvrdi da li pravni subjekti provode propisane mjere zaštite od požara. Pored usmenih preventivnih upozorenja, izdata su i rješenja o zabranama i upozorenjima o opasnosti zbog nepoduzimanja mjera zaštite od požara, a što može dovesti do požara i eksplozija.

Inspekcija zaštite od požara, kao drugostepeni organ, rješavala je sedam žalbi dostavljenih od pravnih osoba (direktno i putem prvostepenih organa) na izrečene mjere protiv rješenja kantonalnih inspektora za zaštitu od požara iz kantonalnih ministarstava unutrašnjih poslova.

Aktivnosti federalnih inspektora su, pored redovnih, bile usmjerene i na povećanu kontrolu primjene mjera zaštite od požara u pravnim osobama s povećanim izvorom opasnosti za izbijanje požara i nastanak eksplozija i pravnim licima koja u svom poslovanju proizvode, koriste ili skladište zapaljive tečnosti i gasove u količinama koje su u nadležnosti inspekcije zaštite od požara FMUP-a.

USVOJEN IZVJEŠTAJ FEDERALNOG MINISTARSTVA TRGOVINE

Vlada Federacije BiH je usvojila izvještaj Federalnog ministarstva trgovine o prošlogodišnjem provođenju Akcionog plana za realizaciju projekta “Razvoj trgovine i domaćeg tržišta u FBiH 2016. - 2019. godina”.

Kako je navedeno, izvršeno je osam ili 16 posto planiranih aktivnosti Akcionog plana za 2018. godinu. Djelomično je izvršeno deset aktivnosti, odnosno 20 posto, kontinuirano je izvršavanje 14 aktivnosti, ili 28 posto, a nije izvršeno 18, odnosno 36 posto aktivnosti.

Federalno ministarstvo trgovine napominje da su tokom prikupljanja i obrade izvještaja koje su dostavila nadležna ministarstva uočene određene nedosljednosti u metodologiji i načinu izvještavanja. Pojedina ministarstva su se uopćeno osvrnula na kompletan tekst Akcionog plana, ne navodeći konkretnu aktivnost i njen status provedbe, dok je za neke izostalo bilo kakvo izjašnjenje ili komentar, što itekako otežava sačinjavanje kvalitetno obrađenog i kompletnog izvještaja.

U izvještaju Privredne komore Federacije BiH je navedeno da je ključni uzrok i problem u vezi s neizvršenjem aktivnosti iz Akcionog plana nedostatak nužnih finansijskih sredstava.

Danas usvojeni izvještaj će biti objavljen na web stranicama Vlade FBiH i Federalnog ministarstva trgovine, koje je zaduženo za dalje praćenje, analiziranje i izvještavanje Vlade o realizaciji projekta.

INFORMACIJA POVODOM ZAHTJEVA ZA OTVARANJE STEČAJA U „VITEZITU”

Vlada FBiH prihvatila je informaciju Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije o zahtjevu Općinskog suda u Travniku za davanje prethodne saglasnosti za otvaranje stečajnog postupka nad privrednim društvom PS „Vitezit” d.o.o. Vitez.

U cijelosti su podržane dosadašnje odluke ovog suda o odbijanju prijedloga za otvaranje stečajnih postupaka nad privrednim društvima namjenske industrije zbog “nepostojanja pravnog interesa predlagatelja dok se stečajni dužnik nalazi u postupku finansijske konsolidacije”, a ne zbog uskraćivanja saglasnosti federalnog ministra energije iz člana 5. stav 5 Zakona o stečajnom postupku.

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije je zadužen da ovaj zaključak dostavi Općinskom sudu u Travniku i obavijesti ga da je Zakonom o izmjeni Zakona o finansijskoj konsolidaciji privrednih društava u FBiH rok za okončanje odobrenih postupaka finansijske konsolidacije produžen do 10.7.2019. godine i da je Vlada Federacije BiH doznačila sredstva na račun Federalnog zavoda za PIO/MIO u iznosu od 2.171.661,04 KM, za uplatu doprinosa za PIO/MIO za 337 zaposlenika PS „Vitezit” d.o.o. Vitez, za period od 1.1.2011. godine, pa nadalje, među kojima su i predlagatelji stečajnog postupka.

O UKIDANJU NAKNADE ZA KONTROLU KVALITETE

Vlada Federacije BiH je, na današnjoj sjednici, usvojila informaciju Federalnog ministarstva trgovine o efektima ukidanja naknada za kontrolu kvalitete roba pri uvozu i izvozu i zadužila ovo ministarstvo da za narednu sjednicu Federalne vlade pripremi Odluku o stavljanju van snage Odluke o visini i načinu plaćanja naknade za pokriće troškova kontrole kakvoće određenih proizvoda pri uvozu i izvozu.

Stavljanjem van snage ove Odluke bit će usklađene procedure u kontroli inspekcijskih organa Federacije BiH i inspekcijskih organa Republike Srpske i Brčko Distrikta BiH, te će biti smanjeni troškovi kontrola.

OSTALE ODLUKE I ZAKLJUČCI

Vlada FBiH je usvojila izvještaj o realizaciji bilansa energetskih potreba Federacije BiH u 2017. godini.

Odobren je prijenos okončanih projekata tijekom 2019. godine iz Programa investiranja sredstava naplaćenih izdvajanjem GSM licence za Federaciju BiH na upravljanje i održavanje implementatorima i upraviteljima projekata.

Danas je usvojen i Parlamentu FBiH upućen izvještaj o odobravanju izdvajanja sredstava iz Tekuće rezerve Budžeta FBiH za 2018. godinu, po odlukama Vlade FBiH, te rješenjima premijera i dvoje zamjenika.

Usvojeni su kvartalni izvještaji o napretku projekata „Podrška zapošljavanju” (ESP) i „Smanjenje faktora rizika za zdravlje u BiH (RHFR) za period 1.10. - 31.12.2018. godine.

Vlada je usvojila izvještaj o provedbi projekata po Programu javnih investicija u Sektoru energije, zaključno s 30.9.2018. godine koji se provode u privrednim društavima JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo, JP Elektroprivreda HZHB d.d. Mostar i BH Gas d.o.o. Sarajevo iz nadležnosti Sektora energije Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije.

Federalna vlada je usvojila izvještaje o radu u 2018., programe rada i planove za 2019. godinu više federalnih institucija, zavoda, agencija, uprava, ureda i odbora.

Sjednica Vlade FBiH je završena u 13.40 sati, saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Vlada HNŽ-a usvojila Program rada za 2024. i imenovala ravnatelja ZZO-a HNŽ-a

Vlada BPK - Utvrđena konačna lista, pravo na stipendiju ostvario 161 student

Nikšić: Rudnik 'Kreka' na najbolji mogući način odgovorio na 'pruženu ruku Vlade FBiH' (VIDEO)

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'