Bosna i Hercegovina     | 07.02.2019. 14:02 |

Osnovne škole u HNŽ-u najavile štrajk upozorenja (VIDEO)

FENA Mladenka Krilic

MOSTAR, 7. veljače (FENA) – Osnovne škole u Hercegovačko-neretvanskoj županiji (HNŽ) najavile su štrajk upozorenja u ponedjeljak, 11. veljače, prvi sat prve i druge smjene.

Glavni razlog štrajka je povećanje osnovice na plaće, a ne koeficijenta, kako je to bilo dogovoreno prilikom potpisivanje Kolektivnoga ugovora, rečeno je u četvrtak u Mostaru na konferenciji za novinare. 

Naime, povećanjem osnovice, plaće prosvjetnim djelatnicima u osnovnim školama nisu izjednačene s plaćama prosvjetara u srednjim školama što je bio glavni cilj pregovora Sindikata osnovnog obrazovanja s Vladom HNŽ-a. 

- Povećati osnovicu nama ništa u osnovnom obrazovanju ne znači, jer svi naši pregovori (s Vladom HNŽ) išli su na to da se poveća koeficijent od 5 posto, odnosno 15 posto kroz tri godine, kako bi se na jedan način približili uposlenima u srednjim školama. Međutim, povećanjem osnovice, najviše oni (ostali proračunski korisnici) sebi povećavaju plaće, tako što na osnovicu od 5 posto učitelj dobiva samo 44 marke povišice, a oni koji imaju 3000 maraka dobit će 150 maraka povišice - pojasnio je predsjednik Sindikata osnovnih škola HNŽ-a koje nastavu izvode po hrvatskom planu i programu Slavko Lauš.

 Predsjednik Sindikata osnovnoga odgoja i obrazovanja u HNŽ-u za škole koje rade po bosanskom planu i programu Omer Tipura napomenuo je kako su imali maksimalno povjerenje u Vladu HNŽ-a tijekom pregovara o povećanju plaća kroz izjednačavanje koeficijenata s koeficijentima za srednje škole.

Po njegovim riječima, 1590 radnika je ogorčeno i traži od sindikata da se izjasni je li zakazao u pregovorima, ili su prevareni.

Kao glavne razloge za štrajk navode isplate, odnosno neisplate presuda koje ne idu planiranom dinamikom te nedonošenje pedagoških standarda, ali i nepostojanje pravilnika o putnim troškovima.

 

 Ranije su iz Vlade HNŽ-a priopćili kako najavljeni štrajk nema opravdanja te da su spremni i dalje s predstavnicima sindikata nastaviti razgovore kako bi se kroz partnerski dijalog riješila i sva otvorena pitanja.

 Pogledajte http://www.fena.ba/video/2539

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/15Rm10L2_MctVVp_5DLfhvFEKlTKgu1yb?usp=sharing

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Toplo vrijeme izmamilo zmije: Mostarski vatrogasci sve češće ih izvlače iz automobila

Kreću radovi na križanju ulica kod bivšeg hotela 'Ero'

Mostarski gradonačelnik primio izaslanstvo Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskoga rata

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel