Svijet     | 07.02.2019. 15:28 |

Veliki broj iranskih zatvorenika bit će amnestiran na godišnjicu revolucije

FENA Internet

TEHERAN,  7. februara (FENA) - Veliki broj zatvorenika u Iranu dobit će oprost u četvrtak povodom obilježavanja 40. godišnjice fevolucije u kojoj je svrgnut proamerički šah, objavio je iranski vrhovni vođa, ajatolah Ali Khamenei, na svom Twitter nalogu.

Broj zatvorenika koje će amnestirati Khamenei nije objavljen, ali su iranski mediji ranije javili da će oko 50.000 zatvorenika uživati "islamsko pomilovanje".

Iran održava zvanične ceremonije na 40. godišnjicu Islamske revolucije iz 1979. koje će kulminirati u ponedjeljak mitinzima širom zemlje.

Nije bilo odmah jasno da li će međiu amnestiranima biti neki od stotina zatvorenika za koje grupe za ljudska prava navode da su uhapšeni zbog političkih prekršaja.

Nekoliko dvojnih državljana iz Sjedinjenih Država, Britanije, Austrije, Kanade i Francuske uhapšeno je od iranskih snaga sigurnosti u priteklim godinama, i drže se iza rešetaka pod optužbama od špijunaže do saradnje s neprijateljskim vladama.

Khamenei ima zadnju riječ u svim državnim pitanjima i objavljuje oproste ili umanjuje kazne zatvorenicima u posebnim prilikama, prenosi Reuters.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Iranski predsjednik Raisi od sutra u posjeti Pakistanu

Bombardovana baza proiranskih snaga u Iraku

Iran umanjio značaj izraelskog napada, nije nagovijestio odmazdu

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu