Svijet     | 07.02.2019. 10:39 |

Čelik: Macron treba da se suoči s historijom Francuske u Beninu, Gabonu, Tunisu

FENA Internet

ANKARA, 7. februara (FENA) - Glasnogovornik Stranke pravde i razvoja (AK Parti) Omer Čelik oštro je osudio izjavu predsjednika Francuske Emannuela Macrona o obilježavanju 24. aprila kao dana koji se povezuje sa stradanjem Armena 1915. godine.

Istakao je da navodi koji povezuju stradanje armenskog naroda s navodnim genocidom nemaju ni pravno ni historijsko uporište i uopće nisu u skladu s historijskim činjenicama.

"Odbacujemo izjavu predsjednika Francuske Macrona i najoštrije je osuđujemo", poručio je Čelik putem Twitter profila.

"Francuska, koja tvrdi da zagovara suočavanje s prošlošću, trebala bi se prije svega suočiti sa zločinima protiv čovječnosti koje je počinila u Beninu, Burkina Fasu, Gabonu, Gvineji, Kamerunu, Mauritaniji, Nigeru, Senegalu, Tunisu i Čadu. Iako se radi o pitanju o kojem bi historičari i naučnici trebali voditi dijalog, gospodin Macron ovim korakom onemogućava dijalog kako bi zadovoljio političke interese nekih lobija", naveo je Čelik, prenosi Anadolu Agency (AA).

Dodao je da Macron ovakvim izjavama dovodi u pitanje i odnose Francuske i Turske.

"Ovom izjavom sprječava poduzimanje zajedničkih koraka u brojnim osjetljivim regionalnim pitanjima koja zahtijevaju saradnju, posebno kada se radi o migrantskoj krizi i borbi protiv terorizma. Svrha politike je vođenje boljeg dijaloga za regionalni prosperitet, sigurnost, stabilnost i demokratiju. Iz tog razloga, preporučujemo gospodinu Macronu da donese odluke koje će se fokusirati na sadašnjost i budućnost, a ne na prošlost. Ako gospodin Macron želi da se suoči s historijom kao subjektom politike, on bi trebao prvo da se suoči s historijom svoje zemlje. Ovo bi bio principijelniji pristup", poručio je Čelik.

Turska prihvata činjenicu da su brojni Armeni koji su živjeli u Otomanskom carstvu ubijeni u sukobima s otomanskim snagama tokom Prvog svjetskog rata, ali osporava brojke i negira da su ubistva sistematski izvođena i da predstavljaju genocid.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron je proglasio 24. april Nacionalnim danom sjećanja na genocid nad Armenima i tako ispunio obećanje koje je dao tokom predizborne kampanje 2017., da će unijeti u kalendar dan sjećanja na taj događaj, što je gesta koju su Armeni u Francuskoj nestrpljivo očekivali, prenijeli su u srijedu mediji.

Turska se protivi kvalificiranju stradanja Armena  kao genocida, a događaje iz 1915. opisuje kao tragediju za obje strane.

Ankara je u više navrata predložila stvaranje zajedničke komisije istoričara iz Turske i Armenije te međunarodnih stručnjaka za rješavanje tog pitanja, podsjeća AA.

Turska je također osudila zapadnjačko licemjerje u tvrdnjama o genocidu, ignorirajući svoju mračnu povijest koja uključuje i  francuske zločine tokom kolonijalnog perioda u Alžiru.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Francuska spremna da nastavi s finansijskom pomoći za UNRWA

Francuska se zalaže za veće ograničavanje uvoza prehrambenih proizvoda iz Ukrajine

Francuski javni deficit porastao na 5,5 posto BDP-a

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo