Svijet     | 06.02.2019. 19:53 |

Amerika kupuje izraelske odbrambene sisteme "Željezna kupola"

FENA Internet

WASHINGTON, 6. februara (FENA) - Vojska Sjedinjenih Američkih Država najavila je da planira kupiti ograničen broj protivraketnih odbrambenih sistema "Željezna kupola" od Izraela, prenijeli su izraelski mediji.

"'Željezna kupola' bit će procijenjena i testirana kao sistem koji je trenutno na raspolaganju da štiti razmještene članove vojne službe SAD-a od širokog spektra prijetnji iz zraka i indirektne vatre", navedeno je u saopćenju vojske SAD-a.

U saopćenju izraelskog Ministarstva odbrane piše da je američka vojska rekla Izraelu da je odlučila kupiti sisteme "za momentalne potrebe vojske SAD-a".

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu, koji je i ministar odbrane, rekao je da je takva odluka "veliko dostignuće za Izrael" i daljnja potvrda "čvrste veze sa SAD-om i, također, rastućeg izraelskog statusa u svijetu".


"Izrael ima 'Željeznu kupolu' i 'Željeznu pesnicu'. Naši sistemi mogu se suočiti sa svakom prijetnjom", dodao je Netanyahu.

Krajem 2017. sistem "Željezna kupola" izložen je na godišnjem sastanku Udruženja vojske SAD-a, profesionalog udruženja oficira, te su zvaničnici Pentagona navodno izrazili interes da ga kupe.

Sistem, koji su razvile izraelska kompanija Rafael i Izraelska avijacijsko-svemirska industrija, namijenjen je presretanju i uništavanju raketa kratkog dometa i artiljerijskih granata, a izraelska vojska koristi ga od 2011., prenosi Al Jazera.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Američki Senat odobrio zakon kojim bi TikTok mogao biti zabranjen u Americi

Američki Senat odobrio paket pomoći od 95 milijardi dolara za Ukrajinu, Izrael i Tajvan

Šef izraelske vojne obavještajne službe podnio ostavku zbog 7. oktobra

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta