Svijet     | 06.02.2019. 19:51 |

Crnadak na sastanku ministara Globalne koalicije za borbu protiv ISIL-a

FENA Saopćenje

WASHINGTON, 6. februara (FENA) - Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak je na poziv državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država Michaela Pompea učestvovao na Sastanku ministara vanjskih poslova Globalne koalicije za borbu protiv ISIL-a, koji je održan danas u Washingtonu.

Sastanak je otvorio državni sekretar Pompeo, a diskutiralo se o sljedećoj fazi aktivnosti Koalicije koja će biti fokusirana na zaštitu od ponovnih upada ISIL-a u Irak i Siriju i to kroz pomoć u stabilizaciji i kontroli sigurnosti u ovim državama. Također je izvršen pregled planiranih logističkih zahtjeva za 2019. godinu.

U svom obraćanju sudionicima sastanka, ministar Crnadak je informirao o doprinosu Bosne i Hercegovine u oblasti borbe protiv međunarodnog terorizma i ISIL-a, naglasivši da će kao dio Globalne koalicije BiH nastaviti aktivno doprinositi i pružati potporu Koaliciji s ciljem oporavka od štete koju je nanio ISIL. 

Ministar Crnadak je naglasio da čvrst koncenzus postoji u BiH, i u Republici Srpskoj i u Federaciji BiH, oko učešća BiH u borbi protiv međunarodnog terorizma i Islamske države, uprkos brojnim unutrašnjim političkim razlikama. 

Podsjetio je na konkretne korake koje je BiH poduzela u ovoj oblasti kao što je donacija streljiva iračkoj vladi za jačanje sposobnosti iračkih snaga za borbu protiv ISIL-a, zatim odluka Predsjedništva BiH o doniranju financijskih sredstva za podršku afganistanskim nacionalnim i sigurnosnim snagama (ANDSF) za razdoblje 2020.-2024. i usvajanje Strategije za prevenciju i borbu protiv terorizma za razdoblje 2015. - 2020. 

Na marginama ministarskog sastanka, ministar Crnadak se u Washingtonu sastao s ministrom vanjskih poslova i trgovine Mađarske Péterom Szijjártóm. Teme sastanka dvaju ministara vanjskih poslova bile su evropske integracije BiH i bilateralna suradnja dvije zemlje, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MVP BiH. 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Ministar Konaković u Zagrebu razgovarao s predsjednikom BNV-a

Konaković sudjeluje u Raisina Dialogueu u Nju Delhiju

MVP BiH: Bh. državljanin iz Gaze koga su Izraelci ranije uhapsili, pušten na slobodu

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana