Magazin     | 06.02.2019. 19:01 |

Država vlasnici Hitlerove rodne kuće mora isplatiti 1,5 milijuna eura

FENA Agencije

BERLIN/BEČ, 6. veljače (FENA) - Austrija bivšoj vlasnici Hitlerove rodne kuće u mjestu Braunau am Inn mora isplatiti mnogo veću odštetu nego što je prije odlučeno, presudio je sud u Riedu im Innkreisu, prenose u srijedu austrijski mediji.

Sud je na temelju vještačenja zaključio da je dvokatnica u središtu mjesta s pripadajućim garažama i parkiralištem vrijednija od 310.000 eura, koliko je država dosad isplatila vlasnici.

„Odšteta za nekretninu je, posebno ako se uzme u obzir da se radi o rodnoj kući Adolfa Hitlera, vrijedna 1,508 milijuna eura“, stoji u presudi a kako prenosi dnevnik Salzburger Nachrichten.

Odvjetnik 68-godišnje bivše vlasnice je izjavio kako je njegova klijentica osjetila „vidno olakšanje“ zbog presude suda u Riemu im Innkresu. On je istodobno dodao kako pravna zavrzlama oko Hitlerove rodne kuće „još nije okončana“.

Austrijski ustavni sud 2017. je odlučio da je oduzimanje ovog spornog objekta sukladno s ustavom jer da se radi o „objektu od posebnog interesa“.

Austrijska vlada je prije toga zaplijenila imovinu kako bi se spriječilo stvaranje „hodočašća neonacista“. Vlada je tada utvrdila kako je konfiskacijom „osigurano da posjed ne dospije u krive ruke“.

Vlasnica je uložila žalbu pred Europskim sudom za ljudska prava zbog nacionalizacije imovine a o ovoj žalbi još nije odlučeno, prenijela je Hina.

 

(FENA) N. M.

Vezane vijesti

U požaru u obiteljskoj kući u Širokom Brijegu ozlijeđene dvije osobe

Prodaje se kuća u kojoj se ubio Kurt Cobain

Izraelska vojska uništila kuću Palestinca optuženog za ubistvo dva Izraelca

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Huawei na 25. Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru: Inovacije za inteligentniji svijet

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana