Bosna i Hercegovina     | 06.02.2019. 15:14 |

SIPA dobila 18 novih policajaca

FENA Saopćenje

MOSTAR, 6. veljače (FENA) - U Agenciji za školovanje i stručno usavršavanje kadrova u čin "policajac" promovirano je 18 kadeta Državne agencije za istrage i zaštitu SIPA.

Riječ je o desetoj generaciji koja je u Agenciji pohađala temeljnu policijsku obuku I. razine i stekla čin "policajac".

"U obavljanju poslova policijskog službenika morate biti odgovorni, uporni, stručni, spremni na timski rad i, najbitnije, zakonito primjenjivati policijske ovlasti", poručio je budućim mladim policajcima uoči uručenja certifikata ravnatelj Agencije za školovanje i stručno usavršavanje kadrova Branko Vukoja.

Dodao je kako su kadeti u Agenciji stekli temeljna policijska znanja, ali da je to tek početak, jer ih očekuje kontinuirano učenje i svladavanje različitih vještina, neophodnih za obavljanje složenih policijskih poslova.

Vukoja je posebno naglasio da se policijske ovlasti moraju primjenjivati isključivo u skladu sa zakonom, jer se u protivnom rezultati postupanja neće moći koristiti.

Školovanje kadeta u Agenciji započelo je 25. lipnja 2018. godine, a program obuke trajao je nešto više od šest mjeseci tijekom kojih je održano 1180 nastavnih sati, podijeljenih u dvije nastavne faze: teorijska nastava s praktičnim vježbama i situacijska nastava.

Nastavni plan i program realiziran je kroz 17 nastavnih predmeta: policijski poslovi i ovlaštenja, rukovanje naoružanjem i vještina gađanja, kriminalistička taktika, tehnika i metodika, sigurnost prometa i upravljanje policijskim vozilom, specijalno tjelesno obrazovanje, tjelesna kultura i prva pomoć, kriminalistička psihologija, ustavno uređenje i sustav državne uprave, kazneno, prekršajno i kazneno-postupovno pravo, ljudska prava, informatika i komunikacije, engleski jezik te poslovi i zadaci operativne i specijalne potpore.

Kadeti su uspješno završili obuku i položili završni ispit. Dakle, ispunili su sve uvjete za dodjelu Uvjerenja (certifikat) o završenoj temeljnoj obuci kadeta Državne agencije za istrage i zaštitu – prva razina, čin "policajac".

Opći uspjeh ove generacije je 3,85 odnosno vrlo dobar, a kadetkinjom generacije Nastavničko vijeće je proglasilo Nejlu Kaljanac.

Današnjoj svečanosti nazočili su visoki dužnosnici institucija iz sigurnosnog sektora naše zemlje, a u ime ravnatelja Državne agencije za istrage i zaštitu – SIPA Perice Stanića, buduće policijske službenike ove institucije pozdravio je i na uspješno okončanoj temeljnoj policijskoj obuci čestitao njegov pomoćnik Jasmin Gogić, priopćeno je iz Agenciji za školovanje i stručno usavršavanje kadrova Mostar.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Zastupniku u Saboru KSB-a zapalili automobil

Uhićen muškarac koji je kod bolnice u Mostaru pacijentima na odvikavanju prodavao narkotike

Na sjednici Nezavisnog odbora PSBiH o aktivnostima SIPA-e

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom