Bosna i Hercegovina     | 06.02.2019. 15:40 |

Obuka za mlade političare kao kreatore boljeg bh. društva

FENA Saopćenje

BANJA LUKA, 6. februara (FENA) - Odgovorni mladi političari donosioci su promjena i kreatori boljeg ambijenta za život mladih u Bosni i Hercegovini, poručeno je danas s obuke "Uči, misli i djeluj" koju je Instituta za razvoj mladih KULT organizirao u Banjoj Luci za omladinske političke lidere.

Obuku za drugu generaciju političara tokom narednih pet dana pohađat će 26 mladih iz 12 političkih stranaka iz svih dijelova BiH koji za cilj imaju da u budućnosti pitanja mladih pozicioniraju na listu prioriteta aktuelne bh. politike.

- Promjene se već dešavaju. Mladi političari koji su bili dio prve generacije polaznika obuke već mijenjaju stvari u svojim zajednicama i to je ono što je cilj obuke, raditi s mladima koji će biti odgovorni građani društva i donosioci promjena - kazala je iz Instituta KULT Nejra Neimarlija Roić.

Ovaj KULT-ov program za mlade donosi usvajanje znanja i vještine o poznavanju političkog sistema u BiH i djelovanja u njemu, o razvoju političkog imidža te o političkom zagovaranju i pregovaranju za rješavanje problema i potreba mladih.

Učesnici će aktivnim zalaganjem, lobiranjem kod vlasti, riješiti neke od problema mladih ljudi u svojoj lokalnoj zajednici i na taj način dati primjer mladim ljudima i političarima o važnosti političke participacije i aktivnog djelovanja.

Jedna od polaznica obuke Rejhana Numanović kazala je da joj je želja poboljšati svoj politički imidž, napredovati, naučiti bolje djelovati, a iskustva sa obuke prenijet će i kolegama te joj je namjera pokrenuti i konkretne inicijative u Visokom i Zeničko-dobojskom kantonu.

U narednom periodu obuka će biti organizirana u Konjicu i Sarajevu, a Institut ovom inicijativom želi staviti mlade u fokus i politiku prikazati kao konkretnu disciplinu, koja svojom provedbom donosi korist mladim ljudima u svakodnevnom životu.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Isak uručio diplome polaznicima obuke 'Borba protiv korupcije'

Pripadnici DKPT i OSBiH prošli obuku iz oblasti 'Neposrednog osiguranja VIP osoba'

Šest ljekara uspješno završilo osnovnu oficirsku obuku OS BiH (VIDEO)

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'