Stranačke aktivnosti     | 06.02.2019. 14:57 |

Saopćenje za javnost SDPBiH

FENA Saopćenje

Saopštenje za medije zastupnika u PD Parlamenta FBiH Irfana Čengića

Predložen Zakon o otpisu duga freelancerima i pomoći od dijaspore 

SDP BiH je u toku predizborne kampanje obećao da će raditi na rješavanju problema u kojem su se našli freelanceri i ljudi koji su dobivali pomoć od prijatelja i porodice iz dijaspore zbog neplaćanja poreza u periodu 2015. - 2018. godine. Danas je u parlamentarnu proceduru PD Parlamenta FBiH upućen Zakon o otpisu poreznih dugovanja fizičkih lica - rezidenata FBiH koja su ostvarila prihode iz inostranstva po hitnom postupku, kojim se tim licima brišu porezna dugovanja i kreće naplata poreza od 01.01.2019. godine. 

"U kampanji smo obećali ljudima koji izvoze svoju pamet a novac troše u BiH, i ljudima koji su dobivali pomoć od dijaspore da ćemo raditi na rješavanju njihovih poreznih dugovanja u koja su upali zbog nepostojanja obrazaca u poreznoj upravi putem kojih su mogli prijaviti porezna dugovanja. Upravo ovim zakonom se otpisuju porezna dugovanja u periodu od 2015 do kraja 2018. godine" ističe zastupnik Irfan Čengić koji je u proceduru uputio ovaj zakon. 

SDP BiH ističe punu podršku Poreznoj upravi Federacije BiH koja je krenula u naplatu poreznih dugovanja po svim osnovama, i smatramo da će ovaj zakon pomoći i Poreznoj upravi da stvori detaljnu evidenciju osoba koje primaju uplate iz inostranstva i na valjanim obrascima prijave ta porezna dugovanja. 

Većina građana je napravila porezni dug po ovom osnovu jer nije bila u mogućnosti u tom periodu na adekvatnom obrascu prijaviti to porezno dugovanje, građani ne bježe od plaćanja ove porezne obaveze u budućnosti ali jednostavno nisu u mogućnosti isplatiti porezni dug koji se akumulirao u ovom periodu. 

"Otpis ovih dugovanja se može u neku ruku smatrati kao i pomoć mladima koji izvoze svoju pamet a ostaju u Bosni i Hercegovini, a sigurno da se treba otvoriti rasprava o poreskim olakšicama prilikom naplate ovog poreza u budućnosti" ističe Čengić. 

Porezna uprava FBiH je identifikovala oko 800 građana koji su imali primanja u iznosu više od 10.000 KM godišnje odnosno u zbiru više od 30.000.000 KM za taj navedeni period. Međutim taj porezni dug se morao identifikovati za sve građane bez obzira na visinu godišnjih prihoda, a uzimajući u obzir da to nije učinjeno stvorena je nejednakost pred zakonom između građana na osnovu visine primanja. 

Jedan od problema je svakako i različita naplata ovog poreza u različitosti u kojem kantonu porezni dužnik živi. 

Čengić ističe da smatra da se ovim zakonom pomaže građanima i Poreznoj upravi FBiH, građanima jer su otpisana dugovanja koja nisu ni mogli prijaviti, a Poreznoj upravi jer će moći u skladu sa zakonom otpisati dugovanja i napraviti evidenciju i na odgovarajućim obrascima vršiti naplatu poreza.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Magazinović i Dizdar: Hitno obezbijediti poštene izbore

Saopćenje za javnost KO SDPBiH Tuzla

SDP BiH - Svijetle antifašističke trenutke BiH niko ne može zametnuti, pa ni Mario Kordić

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo