Bosna i Hercegovina     | 06.02.2019. 14:54 |

Brkić sudjelovao na Konferenciji o borbi protiv antisemitizma u regiji OESS-a

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 6. februara (FENA) - Zamjenik ministra vanjskih poslova BiH Josip Brkić sudjelovao je na Konferenciji o borbi protiv antisemitizma u regiji Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) u Bratislavi.

Na konferenciji, koju je otvorio predsjedatelj OESS-a, ministar vanjskih i europskih poslova Slovačke Republike Miroslav Lajčak, razgovaralo se o postojećim izazovima kada je riječ o suzbijanju antisemitizma te promociji tolerancije i nediskriminacije, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Brkić je istaknuo da je Bosna i Hercegovina posvećena poštivanju načela ljudskih prava i temeljnih sloboda, jačanju demokracije, multikulturalnog dijaloga te poštivanju etničke, kulturne i vjerske raznolikosti.

Ocijenio je da se incidenti antisemitskog nasilja smatraju napadima na naše temeljne vrijednosti i identitet.

Naglasio je da stoga međunarodna zajednica mora raditi na jačanju demokratskih vrijednosti, kao i angažmanu u lokalnim, regionalnim i međunarodnim dijalozima i obrazovanju, što predstavlja ključno sredstvo u ostvarivanju našeg cilja, zaštite uvjerenja i kulturne baštine svakog pojedinca.

Kada je riječ o židovskoj zajednici u Bosni i Hercegovini, zamjenik Brkić je istaknuo da u BiH živi oko 1.000 Židova te da židovska zajednica živi i radi zajedno s muslimanskom, pravoslavnom i katoličkom zajednicom. Osim toga, dio je i Međureligijskog vijeća u BiH, koje bilježi zapažene rezultate na polju međureligijskog dijaloga.
 
Ponovio je da je naša dužnost da budućim generacijama prenesemo sjećanje na holokaust kako bismo spriječili ponavljanje najtamnijih trenutaka naše povijesti. S tim u svezi je naveo i da se u obrazovnom sustavu Bosne i Hercegovine holokaust proučava u osnovnim i srednjim školama, kao i na sveučilištima.
 
Na kraju obraćanja, Brkić je posebice naglasio da s porastom antisemitizma u mnogim društvima u svijetu, moramo udvostručiti svoju odlučnost u suprotstavljanju tim neprihvatljivim pojavnim oblicima.
 
Na marginama konferencije u Bratislavi, zamjenik Brkić se susreo s ministrom vanjskih i europskih poslova Slovačke Republike Miroslavom Lajčakom te zamjenikom ministra vanjskih poslova Gruzije Lashom Darsaliom. Fokus razgovora bio je na aktualnoj situaciji u BiH, europskim i euroatlantskim integracijama te drugim regionalnim i globalnim temama.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Novoimenovani ambasador Pakistana uručio kopije akreditivnih pisama

Webinar o povećanju vidljivosti ekonomske diplomatije MVP-a BiH i promovisanju mogućnosti ulaganja

Ministar Konaković primio u nastupnu posjetu ambasadora Kraljevine Bahrein za BiH

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu