Regija     | 06.02.2019. 14:13 |

Najviši predstavnici europske željezničke industrije na skupu u Beogradu

FENA Saopćenje

BEOGRAD, 6. veljače (FENA) - U povodu paneuropskog projekta PERES, Klaster željeznica jugoistočne Europe organizirao je skup kompanija i menadžera s predstavnicima kompanija Infrastruktura željeznice Srbije, Srbija voz i Srbija Kargo, koji je održan u Beogradu.

Skup je bio prilika da se dobavljači željeznica iz Srbije, Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Crne Gore okupljene u Klasteru željeznica jugoistočne Europe povežu sa svojim europskim partnerima, priopćeno je iz Klastera željeznica jugoistočne Europe.

Na konferenciji su sudjelovale kompanije članice talijanskog klastera naprednih željezničkih tehnologija DITECFER, Klastera njemačke pokrajine Donje Saksonije-BTS, vodeći francuski klaster transportnih tehnologija I-Trans i najveća britanska željeznička asocijacija Rail Alliance.

Načelnica Sektora za željeznice i intermodalni transport u srbijanskom Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Vida Jerković predstavila je okupljenim kompanijama sve trenutne i planirane projekte na srpskim željeznicama koji ujedno predstavljaju i priliku za plasman proizvoda i usluga dobavljača željeznica.

Naglasila je kako se Srbija na sve moguće načine trudi naći sredstva za izgradnju i obnovu pruga, teretnih i putničkih vozila i da zato ima kreditne aranžmane s EBRD, ruskim, kineskim i kuvajtskim partnerima.

Izvršni direktor Željeznice Srbije Rajko Ković ocijenio je kako bez čvrste suradnje željeznice sa svojim dobavljačima nema ni moderne ni efikasne željezničke infrastrukture, vozila i prometa.

Direktor Klastera željeznica jugoistočne Europe Milan Vučković ustvrdio je kako je Klaster željeznica jugoistočne Europe prva takva organizacija na Balkanu koja je kroz čvrsto povezivanje s drugim europskim klasterima i uz podršku EU-a omogućila kompanijama iz Srbije, Hrvatske, Slovenije i drugih zemalja regije ne samo umrežavanje s europskim partnerima, nego i izlaz na velika vaneuropska tržišta.

Inače, projekt PERES pokrenut kako bi se podržao izvoz europskih malih i srednjih poduzeća na tržišta izvan Europe, a financiran je od strane Europske komisije.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Kadro Nargilić osvojio zlatnu medalju na Evropskom prvenstvu IMMAF u Beogradu 

Srbija: Brnabić će raspisati nove beogradske izbore za 2. lipnja

Vučević: Rok za izbore 2. lipnja je prilika za spuštanje tenzija među strankama

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu