Bosna i Hercegovina     | 06.02.2019. 13:43 |

Suđenje u predmetu Edin Arslanagić i drugi odgođeno za 13. februar

FENA Muamer Selimbegovic

SARAJEVO, 6. februara (FENA) - U Kantonalnom sudu Sarajevo (KSS) danas je, usljed nedolaska drugooptuženog, odgođeno suđenje u predmetu Edin Arslanagić i drugi, a novo ročište zakazano je za 13. februara.

Prema obrazloženju odbrane, drugooptuženi Šefik Handžić boluje od gripe te je to razlog njegovog izostanka, a u vezi s čime će Sudu naknadno biti dostavljena odgovarajuća medicinska dokumentacija.

Budući da nisu bili ispunjeni procesni/zakonski uvjeti za održavanje glavnog pretresa, predsjedavajuća Sudskog vijeća, sutkinja Indira Jahić odbrani je naložila da u roku tri dana dokumentira razloge Handžićevog izostanka, te nastavak suđenja prolongirala za sedam dana.

Kako je ranije najavljeno, suđenje u tom slučaju trebalo je biti nastavljeno unakrsnim ispitivanjem Salka Sahačića, sudskog vještaka finansijske struke.

Optužnica, pored Edina Arslanagića, bivšeg generalnog direktora Bosnalijeka, tereti i Šefika Handžića, Hasana Šepu, Aidu Selvić i Jasmina Šepu za inkriminacije koje su, prema tužbenim navodima, počinili kao uposlenici farmaceutske kompanije Bosnalijek d.d. Sarajevo, te firmi Brštanica d.o.o. Sarajevo i Carpe Diem Sarajevo.

Optuženi se terete za organizirani kriminal u vezi sa zloupotrebom položaja i ovlaštenja, pranjem novca, poreznom utajom i krivotvorenjem službenih isprava, te sklapanjem štetnih ugovora, a u vezi s poslovnim aranžmanima kompanije ‘Bosnalijek’ i spomenutih firmi.

Amar Arslanagić, jedan od optuženih u ovom predmetu, nalazi se u Sjedinjenim Američkim Državama i s obzirom na to da je postao nedostupan bh. pravosuđu za njim je raspisana međunarodna potjernica.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

FUP - Đugum osuđen na 13, a Mušić na šest i po godina zatvora zbog organiziranog kriminala

Prihvaćeno jamstvo, ukinut pritvor i određene mjere zabrane Blagojeviću i Šinikoviću

Određen pritvor Sejdiću i Bukvi osumnjičenima za neovlašteni promet narkoticima

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana