Bosna i Hercegovina     | 06.02.2019. 13:14 |

BiH treba sistem obrazovanja koji razvija kritičko razmišljanje i kreativnost

FENA Nermina Omerbegović

SARAJEVO, 6. februara (FENA) - Iako je u periodu od 2004. do 2017. broj učenika smanjen za 26 posto, broj nastavnog osoblja je uvećan za osam posto - jedan je od zaključaka istraživanja koje je proveo Centar za politike i upravljanja (CPU).

Zaključci su prezentirani danas u Sarajevu na okruglom stolu "10 + koraka za bolje obrazovanje" na kojem je razgovarano o koracima koji obrazovanje u BiH mogu učiniti boljim.

Zerina Zahirović iz CPU-a istakla je potrebu ulaganja u nastavno osoblje, edukaciju te formiranje sistema obrazovanja koji kreira preduslove potrebne za razvoj kritičkog razmišljanja, kreativnosti i inovativnosti kod učenika.

Direktor OŠ "Safvet-beg Bašagić" Namir Ibrahimović smatra da se nedovoljno prate potrebe djece u obrazovanju i da nema dovoljno istraživanja na osnovu kojih bi mogli potvrditi kakav nam je obrazovni sistem.

Naveo je da je obrazovanje kakvo imamo sad usmjereno na sadržaj i traži od učenika beskonačno ponavljanje podataka te ukazuje da se potrebno okrenuti ka obrazovanju koje će 'proizvoditi' građane koji misle, koji vole i jasno iskazuju svoje vrijednosti.

Profesor na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu Nerzuk Ćurak smatra da dok se govori o reformama, dok je reforma ključna riječ jezika, neće biti zahvata koji će dovesti do istinske regulacije obrazovnih politika.

Ćurak također misli da treba prekinuti sa dogmatskim razumijevanjem mjesta i uloga fakulteta te ponuditi nešto novo. Stava je  da nove generacije nisu više zadovoljne vertikalnim pristupom u obrazovanju koji nudi obrazovanje u jednom korpusu znanja, već ih zanima horizontalni pristup i htjeli bi razvijati različita znanja, a to im sadašnji sistem onemogućava.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Dogovor o poboljšanju odgojno-obrazovanog rada u osnovnim i srednjim školama ZDK

Hrvatska: Gotovo 38.000 zaposlenih u obrazovanju nezadovoljno koeficijentima

Hota-Muminović u posjeti školama: Želimo vidjeti iz prve ruke kako napreduje reforma

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'