Svijet     | 06.02.2019. 12:06 |

Ebrard: Meksiko nije ponudio azil ni Maduru ni Guaidu, insistiramo na dijalogu

FENA Internet

MEXICO CITY, 6. februara (FENA) - Čelnik meksičkog ministarstva vanjskih poslova, Marcelo Ebrard, izjavio je da će  Meksiko iskoristiti svoj moralni i politički uticaj kako bi odredio strategiju koja jača mogućnost posredovanja i izbjegavanja velike političke krize u Venecueli.

U intervjuu za novine Despierta con Loret, on je istaknuo značaj meksičke neutralnosti kao polazne tačke za dijalog među stranama u sukobu u Venecueli "jer on (sukob) može dovesti do nasilja i novih patnji venecuelanskog naroda".

On je istaknuo značaj poštovanja prava i sloboda venecuelanskog naroda, i ukazao da "mi ne branimo Madura ni njegov režim niti imamo bilo kakvu političku poziciju, mi jednostavno želimo pametan dijalog, i mislim da će se to i desiti".  

- Ono što tražimo je da se okupe na razgovorima, mi ne možemo nametati uslove stranama, ali bi one same mogle da ih odrede kako bi se uspostavio dijalog i izbjeglo nasilje u Venecueli - kazao je.

Ebrard  je istaknuo da Meksiko nije ponudio politički azil ni Nicolasu Maduru ni  Juanu Guaidu, "jer se Meksiko uvijek protivi ignoriranju funkcionalne vlade".

- U meksičkoj je tradiciji, koja ima svoje snažne rezone, da insistiramo na dijalogu koji bi mogao dovesti do političkog rješenja - kazao je.  

Ebrard je saopćio da će Meksiko na sastanku u Urugvaju 7. februara zatražiti načine pomoći u rješavanju krize u Venecueli i učinit će sve što je u njegovoj moći na uspostavi dijaloga između strana, jer "one su jedine koje mogu riješiti problem, koje mogu postići sporazum među Venecuelancima", prenosi meksička novinska agencija Notimex.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Meksiko prekinuo diplomatske odnose s Ekvadorom nakon upada policije u ambasadu u Quitu

Dvoje uhapšenih u Španiji u istrazi o pranju novca povezanog s vladom Venecuele

Kremlj - Priprema se Madurova posjeta Moskvi

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu