Bosna i Hercegovina     | 06.02.2019. 10:45 |

Ministarstvo odbrane i Oružane snage Turske i dalje će pružati pomoć OSBiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 6. februara (FENA) - Načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH generalpukovnik Senad Mašović predvodi delegaciju Oružanih snaga BiH koja od 4. do 7. februara boravi u službenoj posjeti Oružanim snagama Republike Turske.  

Uz najviše vojne počasti načelnika Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH generalpukovnika Senada Mašovića dočekao je načelnik Generalštaba Vojske Republike Turske general Jašar Guler. 

Na sastanku s visokom vojnom delegacijom Oružanih snaga Republike Turske razgovarano je o saradnji oružanih snaga Bosne i Hercegovine i Turske, posebno u oblasti školovanja i obuke. S tim u vezi dogovoreno je besplatno školovanje za više pilota helikoptera, a razmatrane su i  dodatne opcije kojim bi turska strana omogućila besplatno školovanje za dodatni broj pilota iz OSBiH. 

Tokom bilateralnog vojnog susreta naročita pažnja posvećena je temama koje se odnose na učešće u operacijama podrške miru, gdje OSBiH imaju značajnu participaciju kroz koju potvrđuju svoj doprinos stvaranju kolektivne sigurnosti u svijetu. Takođe, razmijenjena su i druga iskustva u oblasti sigurnosti, a naročito su bila korisna iskustva Oružanih snaga Turske u operacijama u oblasti borbe protiv terorizma.

Bila je to i prilika za razmjenu aktuelnih informacija o stanju i težišnim aktivnostima oružanih snaga, kao i budućim zadacima i planovima.

Zajednički je zaključeno da je je potrebno razvijati i unaprijediti saradnju u narednom periodu. Izražena je i želja za daljom snažnom podrškom Oružanim snagama BiH, naročito kroz vojno finansijsku pomoć koje Ministarstvo odbrane i Oružane snage Republike Turske pružaju i dalje će pružati OSBiH.  

Načelnik ZŠ OSBiH generalpukovnik Senad Mašović sastao se i s najvišim dužnosnicima Ministarstva odbrane Republike Turske. O bilateralnoj vojno-odbrambenoj saradnji i sigurnosnoj situaciji u regiji razgovarao je s ministrom odbrane Republike Turske Hulusiem Akarom.  

U sastavu delegacije Oružanih snaga BiH, pored načelnika ZŠ OS BiH generala Mašovića, su i brigadni general Tomo Kolenda, brigadir Edin Fako, brigadir Nebojša Bošnjak, major Asmir Sarajlić, te vojni ataše BiH u Turskoj brigadir Džemal Mašinović.   

Tokom posjete, između ostalog, članovi delegacije su obišli firmu za namjensku industriju ”Turkish Aerospace Industries” gdje su prezentovani moderni projekti za zračni prostor, koje razvija ta kompanija.

U skladu s Planom, delegacija OSBiH je posjetila i mauzolej ”Anitkabir” gdje je na čelu s generalom Mašovićem položila cvijeće i odala počast Kemalu Ataturku, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MOBiH.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Bećirović - Labib: Belgija važan partner na putu BiH ka evropskim i euroatlantskim integracijama

Delegacija Svekineskog narodnog kongresa u PSBiH - Jačati privredne i druge veze BiH i Kine

Brkić: Za BiH od ogromnog značaja da dobije pozitivnu odluku o pokretanju pristupnih pregovora

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo