Svijet     | 06.02.2019. 12:45 |

Angelina Jolie: Egzodus Rohinja sramota je svih nas

FENA Internet

COX’S BAZAR, 6. februara (FENA) - Posebna izaslanica UN-ove agencije za izbjeglice Angelina Jolie obišla je u utorak logore u Bangladešu  u kojima su Rohinja izbjeglice iz Mijanmara i osudila je neuspjeh svijeta da spriječi krizu tokom koje je 730.000 ljudi protjerano iz svojih domova.

Holivudska glumca obratila se masi izbjeglica  na brežuljku na kome se nalazi logor Kutapalong, najveće svjetsko izbjegličko naselje, u bangladeškoj oblasti Cox’s Bazar.

- Ponosna sam i ponizna što se danas nalazim ovdje s vama - kazala je.

 - Imate svako pravo da ne budete apatridi, i način na koji se odnosilo prema vama sramota je svih nas - izjavila je Jolie, dodajući da je kriza s Rohinjama rezultat višedecenijske diskriminacije kojom se nije bavilo.

- Ono što je najtragičnije u ovoj situaciji je da mi ne možemo reći da nismo bili upozoravani - kazala je.

Posjeta Jolie dolazi u vrijeme dok su Ujedinjene nacije saopćile da se pripremaju da upute novi apel na pomoć od 920 miliona dolara izbjeglicama, koje su pobjegle pred brutalnom vojnom kampanjom u susjednoj državi Rakhine u Mijanmaru, u reakciji vojske na napade militanata u augustu 2017.

Istražitelji UN-a optužili su mijanmarsku vojsku za masovna ubistva i silovanja "s genocidnom namjerom" tokom masivne ofanzive koja je dovela do uništenja stotina sela Rohinja u zapadnoj državi Rakhine.

Mijanmar negira te optužbe i tvrdi da je ofanziva legitimni odgovor na pobunjeničku prijetnju i obećao je da će prihvatiti izbjeglice koje se vrate svojim domovima.

Jolie je kazala da se sastala s Rohinjama apatridima za koje tvrdi da su tretirani "poput stoke" u Mijanmaru, prenosi Reuters.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti BPK posjetili kompaniju 'Emka-Bosnia'

Isak posjetio Ministarstvo unutrašnjih poslova USK

Bećirović u povratničkom naselju Miljeno kod Čajniča

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana