Svijet     | 06.02.2019. 11:05 |

Abbas i Van der Bellen o izraelsko-palestinskom sukobu

FENA Internet

RAMALLAH, 6. februara (FENA) – Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas izjavio je da neće učestvovati u bilo kakvoj mirovnoj konferenciji o izraelsko-palestinskom sukobu koja neće biti zasnovana na rezolucijama Ujedinjenih nacija.

Govoreći u utorak na konferenciji za novinare u predsjedničkom uredu u Ramallahu sa svojim gostom, austrijskim predsjednikom Alexanderom Van der Bellenom, koji se nalazi u zvaničnoj posjeti Palestini, Abbas je istaknuo da "mi nećemo učestvovati na bilo kakvoj međunarodnoj konferenciji koja nije zasnovana na rezolucijama Ujedinjenih nacija". 

- Imao sam plodne razgovore s predsjednikom Alexandeom Van der Bellenom, i izvijestio sam ga o posljednjim političkim dešavanjima i o nepopustljivosti izraelske vlade u njenom odbijanju da prizna palestinsku državu, istovremeno nastavljajući s okupacijom palestinskih teritorija - izjavio je Abbas u uvodnom govoru. 

Palestinski predsjednik istaknuo je da posjeta njegovog austrijskog kolege jača odnose i saradnju između njihove dvije zemlje, za koju je kazao da ima istorijski značaj, zahvaljujući se Austriji na političkoj i ekonomskoj podršci u omogućavanju Palestini da izgradi svoje nacionalne institucije i da ojača svoju  ekonomiju.

Kazao je da su u toku aktivnosti na formiranju nove palestinske vlade  te održavanju  parlamentarnih izbora.

- Nadamo se da će svi sarađivati u njihovom održavanju na Zapadnoj obali, u Jerusalemu i u pojasu Gaze. Demokratija jedini put da obnovimo stabilnost i jedinstvo naše zemlje i naroda, da ublažimo patnju naših građana u pojasu Gaze i podržimo naš narod u Jerusalemu - kazao je Abbas.

Izrazio je nadu da će Evropska unija i njene države članice priznati palestinsku državu "jer bi to uveliko pomoglo mirovnom procesu".

Sa svoje strane, austrijski predsjednik Van der Bellen izjavio je da njegova zemlja, kao i Evropska unija, podržava dvodržavno rješenje putem pregovora.

Kazao je da njegova zemlja ne podržava ono što je američka administracija učinila prebacujući svoju ambasadu iz Tel Aviva u Jerusalem i povlačeći novčana sredstva iz Agencije UN-a za pomoć palestinskim izbjeglicama (UNRWA), naglašavajući da će EU nastaviti da pruža pomoć UNRWA-i.

Na kraju svoje posjete, austrijski predsjednik položio je vijenac na grb pokojnog palestinskog čelnika Yassera Arafata, koga je, kako je rekao, poznavao dugo vremena, prenosi palestinska novinska agencija Wafa.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Albares: Sve članice EU trebale bi koordinirano priznati palestinsku državnost

Sanchez se sastaje s kolegama iz EU u pokušaju pridobijanja podrške palestinskoj državi

Općina Novi Grad donirala 50.000 KM za pomoć narodu Palestine

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta