Svijet     | 05.02.2019. 11:01 |

Guterres: UN neće stati niti uz jednu stranu u političkoj krizi u Venecueli

FENA Internet

NEW YORK, 5. februara (FENA) - Generalni sekretar Ujedinjenih naroda (UN) Antonio Guterres je izjavio da UN neće stati niti uz jednu stranu u političkoj krizi u Venecueli.

Dodao je da su odlučili da neće podržati niti jednu od strana kako bi bili sigurni da ne bude ugrožena vjerodostojnost podrške UN-a toj zemlji.

U obraćanju novinarima u sjedištu UN-a u New Yorku, Guterres je istakao da s velikom zabrinutošću prati dešavanja u Venecueli, prenosi Anadolu Agency ((A)A.

Venecuela je od početka godine poprište duboke političke krize koja se ogleda u tome da opozicija ne priznaje izabranog predsjednika države Nicolasa Madura, dok Maduro optužuje opoziciju da uz podršku Sjedinjenih Američkih Država pokušava izvesti državni udar u toj južnoameričkoj zemlji.

Napetost je dodatno porasla kada se lider opozicije i šef parlamenta  Juan Guaido 23. januara proglasio privremenim šefom države.

Među zemljama koje su priznale Guaida su SAD, Izrael, Brazil, Argentina, Kanada, Čile, Kolumbija, Kostarika, Ekvador, Gvatemala, Panama i Paragvaj.

Bolivija i Meksiko i dalje priznaju Madura, kao i Rusija, Kina, Iran i Turska.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Dvoje uhapšenih u Španiji u istrazi o pranju novca povezanog s vladom Venecuele

Kremlj - Priprema se Madurova posjeta Moskvi

Maduro ponovo kandidat vladajuće stranke za predsjednika Venecuele

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta