Svijet     | 05.02.2019. 09:44 |

Počinje izgradnja dodatnih graničnih zidova u doline rijeke Rio Grande

FENA Internet

HOUSTON, 5. februara (FENA) - Američka vlada sprema se za početak izgradnje dodatnih graničnih zidova i ograda na jugu doline rijeke Rio Grande u Teksasu, na granici sa Meksikom.

Teška građevinska oprema,  trebala je da stigne u ponedjeljak, saopćili su američki Carinski i granični ured (CBP).

Kongres je u martu prošle godine odobrio više od 600 miliona dolara za izgradnju 53 kilometara novih graničnih barikada u dolini Rio Grande.

Dodatna ograda i granični zidovi biće izgrađeni na zemljištu u vlasništvu federalne vlade, koje se smatra utočištem za životinje.

Prema nacrtima koje je objavio u  septembru, CBP namjerava izgraditi 40 kilometara betonskih zidova do visine postojećeg nasipa za kontrolu poplava u okrugu Hidalgo pokrraj Rio Grande, rijeke koja  je prirodna granica između SAD-a i Meksika.Na vrhu betonskih zidova, bit će  čelični stupovi.

Mnogi zemljoposjednici protive se gradnji zida i najavljuju da će se sudski boriti protiv američke vlade ako pokuša zauzeti njihovu imovinu.

CBP navodi u svojoj izjavi da namjerava započeti gradnju na zemlji u vlasništvu federalne vlade. Zagovornici zaštite okoliša smatraju da će vlada koristiti zemljište koje je dio Nacionalnog rezervata divljih životinja u dolini Rio Grande.

Rezervat se sastoji od desetaka parcela kupljenih u posljednjih 40 godina kako bi se stvorio koridor za ugrožene vrste i ostale divlje životinje.

Dok predsjednik Donald Trump i demokrati ostaju u sukobu zbog Trumpove potražnje 5,7 milijardi dolara iz budžeta za financiranju graničnih zidova, CBP nastavlja  s izgradnjom onog za šta su sredstva ranije izdvojena, navodi AP.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Ambasada SAD u Sarajevu - Sjedinjene Države pozdravljaju današnju odluku visokog predstavnika

Kongres SAD-a odobrio 228 miliona dolara vojne pomoći za Litvaniju, Latviju i Estoniju

Anketa - Afroamerikanci manje su pod uticajem Bidenove poruke da Trump prijeti demokratiji

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!