Sport     | 04.02.2019. 16:25 |

Kovač o sugurnosnim aspektima EYOF-a:U toku finalizacija svih mjera i aktivnosti

FENA Muamer Selimbegovic

SARAJEVO, 4. februara (FENA) - Policijske agencije u Bosni i Hercegovini, koje će biti najneposrednije angažirane na osiguranju velikog sportskog događaja - Evropskog omladinskog olimpijskog festivala - EYOF 2019, sačinile su operativne planove kako bi u okviru vlastitih nadležnosti i na najoptimalniji način odgovorile obavezama na tom planu.

Rukovoditelj Operativnog štaba Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH (DKPTBiH) i menadžer za bezbjednost EYOF-a Relja Kovač Feni je kazao kako su u spomenutom kontekstu formirana odgovarajuća policijska tijela/štabovi na nivou Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, kao i Granične policije BiH i DKPT-a BiH.

Komentirajući upit u vezi sa sigurnosnim aspektima spomenute manifestacije, Kovač je precizirao kako je, zapravo, svih 16 policijskih agencija u BiH uključeno u provođenje mjera i aktivnosti u sklopu kreiranja optimalnog sigurnosnog okruženja, uz posredovanje jednog koordinacionog tijela za razmjenu svih relevantnih informacija.

Dodao je kako će, prema podacima kojima raspolažu, u sklopu EYOF-a 2019 sudjelovati 46 zemalja s oko 1.650 takmičara, te da će u skladu s potrebama biti angažiran i odgovarajući broj pripadnika policijskih snaga, uključujući i rezervne snage, kao i Oružane snage BiH, Civilnu zaštitu, ekipe hitne medicinske pomoći, vatrogasne jedinice i jedinice gorskih službi spašavanja.

- Kada se radi o segmentu bezbjednosti, možemo reći da su policijske snage na nivou BiH preduzele sve mjere i radnje na zaštiti učesnika (EYOF-a), gostiju i građana - kazao je Kovač, navodeći kako se u kontinuitetu razmatra i prati sigurnosna situacija ne terenu u skladu s preporukama i instrukcijama Sektora za sigurnost EYOF-a 2019, te da je u toku finalizacija svih planskih operativnih i drugih aktivnosti.

Evropski omladinski olimpijski festival bit će održan od 9. do 16. februara u Sarajevu i Istočnom Sarajevu, a svečana ceremonija otvaranja na rasporedu je u nedjelju na Olimpijskom stadionu „Asim Ferhatović Hase“.

 

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

BiH izdvaja 0,9 posto BDP-a za obranu, Oružanim snagama nedostaje 1.500 profesionalnih vojnih lica

Na tržištu BiH opasni toksini pronađeni u raženom brašnu podrijetlom iz Litve

Izbori za Hrvatski sabor: Do 16.30 sati na izbore izašlo 28.003 birača u BiH

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta