Bosna i Hercegovina     | 04.02.2019. 16:08 |

CEST - Unapređenje edukacije sudija i tužilaca u BiH (VIDEO)

FENA Adriana Domazet

SARAJEVO, 4.februara (FENA) - Projekt unapređenja edukacije sudija i tužilaca u Bosni i Hercegovini koji je predstavljen danas u Sarajevu nastavak je uspješne saradnje Centara za edukaciju sudija i tužilaca (CEST) u Federaciji BiH i Republici Srpskoj s Akademijom za edukaciju pravosuđa Holandije uz finansijsku podršku Ambasade Kraljevine Holandije u BiH.

Sastanak je organiziran u cilju predstavljanja trenutnog stanja i potreba u oblasti edukacije sudija i tužilaca te sadržaja projekta baziranog na procjenama potreba, izradi analize stanja i razvijanja e-modula.

Direktor CEST FBiH Arben Murtezić kazao je da projekt ima nekoliko komponenti a da je jedna od tih poznavanje osnova Evropskog prava i edukacija naših edukatora da u budućnosti vrše obuke iz Evropskog prava.

- Projekt vrijedi 90.000 eura koje će donirati Kraljevina Holandija, a sama edukacija koju će pružiti akademija iz Holandije je daleko veća. Sama edukacija na daljinu je ponekad čak i uspješnija od edukacije uživo, jer su ljudi opušteniji i spremniji da postavljaju pitanja - kazao je Murtezić.

Remco van Tooren iz Holandske pravosudne akademije istakao je da ono što sa ovim projektom pokušavaju uraditi jeste da pažljivo analiziraju koje su to potrebe ovakvih institucija koje se bave pripremom sudija i tužilaca, šta je to što njima treba kako bi dalo trenutne pozitivne rezultate.

Evropska mreža za edukaciju pravosuđa predstavlja platformu i promotora obuke i razmjene iskustava između nosilaca pravosudnih funkcija u Evropi.

Na predstavljanju projekta rečeno je i da se navedena saradnja ogleda u zajedničkim nastojanjima da se sudijama i tužiocima, stručnim saradnicima i savjetnicima u pravosudnim institucijama u Bosni i Hercegovini, omogući sticanje novih znanja i vještina od nekih od najugledniji stručnjaka iz raznih pravnih i drugih oblasti na obukama organiziranim od Evropske mreže za edukaciju.

Pogledajte  http://fena.ba/video/2528

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1UqgGSTlTl5Yf30hh_XsRt7tHwq7lFXRV?usp=sharing

 

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!