Svijet     | 04.02.2019. 10:50 |

Indonezijski stručnjaci u istrazi bombaškog napada na crkvu na Filipinima

FENA Internet

DŽAKARTA, 4. februara (FENA) - Indonezijska vlada poslat će službenike Nacionalne kontraterorističke agencije (BNPT) i ministarstva vanjskih poslova na Filipine kako bi identifikovali bombaše samoubice, za koje se navodi da su Indonežani, i koji su nedavno izveli teroristički napad na crkvu na otoku Jolo.

- BNPT i ministarstvo vanjskih poslova potvrdili su da su poslali stručnjake kako bi identifikovali (počinioce) - izjavio je koordinirajući ministar za politička, pravna i sigurnosna pitanja, Wiranto, na konferenciji za novinare u Džakarti u ponedjeljak. 

U saopćenju filipinskog ministra unutrašnjih poslova Eduarda Ana navodi se da indonežanski bombaši samoubice stoje iza napada u Jolou 27. januara.

Wiranto je naglasio da je to jednostrana ocjena. 

- Tvrdim da je to jednostrana izjava. BNPT i ministarstvo vanjskih poslova provjeravaju te navode i još vrše koordinaciju - kazao je Waranto, prenosi indonezijska novinska agencija Antara. 

Filipinske vlasti istražuju napad kako bi identifikovali njegove počinioce.

- Nekoliko mogućnosti još postoji. Ne treba žuriti s izjavama da je riječ o Indonežanima - izjavio je Waranto.

CNN Filipini prenosi kako je Ano izjavio u petak da dvojica indonezijskih bombaša samoubica stoje iza dvije eksplozije u kojima su ubijene 22 osobe u mjestu Sulu na otoku Jolo.

- Dvoje stranaca umiješano je u bombaški napad, i njima je pomogao lokalni član Abu Sayyafa, koji je djelovao kao vodič i izvodio je izviđačke aktivnosti uoči napada - izjavio je Ano za CNN Flipini.

Kazao je da su bombaši samoubice - muškarac i žena - pogrešno identifikovani kao Malezijci, "ali sam siguran da su Indonežani". 

Ano je identifikovao muškarca kao Abu Hudu, koji "već neko vrijeme" boravi u pokrajini Sulu. Kazao je da je žena stigla samo nekoliko dana prije napada na katoličku crkvu u kojem je  stotinjak ljudi je ranjeno, prenosi CNN Filipini.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Kina i Indonezija pozvali na hitan i trajan prekid vatre u Gazi

Macron kaže da je ogranak IS-a izveo napad na Moskvu, a grupa je pokušala napade u Francuskoj

Kremlj kaže da nijedna zemlja nije imuna na terorizam

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'