Bosna i Hercegovina     | 04.02.2019. 10:02 |

Busovača: Rijeka se povlači, ali poplavljen veliki broj kuća

FENA Marija Augustinovic

BUSOVAČA, 4. veljače (FENA) - Vodostaj rijeke i bujičnih potoka u općini Busovača od jutros se povlači, a ceste su prohodne, kazao je Feni dežurni operativni u općinskoj Službi civilne zaštite, ističući da je poplavljen veliki broj kuća.

Kako je naglasio, u Busovači, u kojoj je proglašeno stanje prirodne nesreće, ozlijeđenih nije bilo, ali je određen broj ljudi evakuiran zbog zdravstvenih problema.

- Bilo je pojedinačnih evakuacija, a radi se pretežno o bolesnim osobama koje su tražile medicinsku njegu. Masovne evakuacije nije bilo, s obzirom na to da su se ljudi, kojima su kuće poplavljene, shodno našim uputama, premjestili na gornje katove, a donje su izolirali kako ne bi ulazio mulj - kazao je dežurni operativni.

U općinskoj Službi za civilnu zaištu nadaju se da će tijekom dana doći do povlačenja rijeke u korito, ukoliko ne bude novih padalina.

Kako su naveli, o broju poplavljenih kuća i materijalnim štetama još se ne može govoriti.

- To ćemo znati kad komisija izađe na teren. Međutim, može se reći da je šteta ogromna. Stanovnici Busovače ne pamte slične situacije i da je u tako u kratkom vremenu takva sila vode naišla - istaknuo je dežurni operativni.

U Službi civilne zaštite ističu da su od jutros prohodne ceste iz Busovače, koje vode prema Zenici i Vitezu, te prema Kiseljaku.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Najmanje 23 poginulih u poplavama u Brazilu

U poplavama u Indoneziji 26 poginulih i najmanje šest nestalih

Zbog poplava čapljinski vatrogasci imali više intervencija, u Mostaru se aktiviralo klizište

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom