Bosna i Hercegovina     | 02.02.2019. 13:33 |

Advokati u RS-u privremeno suspendirali odluku o štrajku

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 2.februara (FENA) - Advokati u Republici Srpskoj (RS) danas su do 13.aprila ove godine suspendirali odluku o obustavi rada u predmetima po službenoj dužnosti.

Zbog neisplaćenih naknada u iznosu od 4,3 miliona KM, jučer su obustavili odbranu optuženih po službenoj dužnosti, ali su od štrajka odustali, nakon obećanja iz Vlade da će obaveze prema njima iz entitetskog budžeta biti izmirene.

-Nakon razgovora s ministrom pravde Antonom Kasipovićem te činjenice da je Vlada planirala u ovodgodišnjem budžetu 2,6 miliona KM za isplatu dugovanja iz ranijih godina, te oko milion KM već uplatila, Skupština Advokatske komore je postigla dogovor da se do 13.aprila, odloži odluka o obustavi rada u predmetima po službenoj dužnosti - rekao je predsjednik Advokatske komore RS-a Branislav Rakić.

Advokti su podržali ministrov prijedlog da se zaključi memorandum o dinamici isplate obaveza iz prethodnih godina.

Entitetski ministar pravde Anton Kasipović je rekao da nije bilo racionalnih razloga da advokati nastave s obustavom rada u predmetima po služebnoj dužnosti.

-Činjenica je da su neke obaveze prema advokatima stare i deset godina - rekao je Kasipović i istakao da uplate iz budžeta govore o odlučnosti Vlade da plati dugove advokatima, jer su taj novac zaradili.

Do kraja godine će, kaže, biti izmirene sve tekuće obaveze i one iz prethodnih godina te osigurano funkcioniranje pravosudnog sistema.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

U Republici Srpskoj u februaru 31,6 hiljada turista, 1,2 posto manje u odnosu na februar 2023.

Nastavljeno obilježavanje 'dana RS' koji je Ustavni sud proglasio neustavnim

Lendo: Obilježavanjem 9. januara vlast RS-a slavi najteža krivična djela

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana