Kultura     | 02.02.2019. 11:12 |

Knjiga 'Svjedoci zla' predstavljena u Donjem Vakufu

FENA Saopćenje

DONJI VAKUF, 2. februara (FENA) - Predstavljanje knjige "Svjedoci zla" autora Akifa Agića i Faruka Vele održano je sinoć u Donjem Vakufu u organizaciji Bošnjačke zajednice kulture (BZK) "Preporod".

Sadržaj knjige tretira teme od početka rata u BiH do ove godine.  U knjizi na vrlo vješt način se referiraju na krucijalna priznanja o agresiji i zločinima tadašnjih vlasti u Zagrebu kao i na niz dokumenata samoproglašene Herceg-Bosne.

O knjizi su, koja predstavlja značajan doprinos rasvjetljavanju istine o 'udruženom zločinačkom poduhvatu' i 'međunarodnom oružanom sukobu' u BiH, pravosnažno presuđenom i pred Haškim tribunalom u slučaju "Prlić i ostali", govorili ratni komandant iz Bugojna Faruk Aganović Jupi, predsjednik podružnice BZK "Preporod" Kemal Čolak, te glavni imam Medžlisa IZ Donji Vakuf Esad ef. Slipac.

- Knjiga je zabilježila istinu o najstrašnijim dešavanjima u toku agresije na BiH i ne dopušta zaborav. Ne optužuje nijedan narod, piše o zločinima koje su počinili pojedinci slijedeći jednu lošu politiku. Knjiga ukazuje da ovdje može i treba imati mjesta i za Bošnjake i za sve ostale dobronamjerne građane koji u njoj žive - kazao je Čolak.

Ratni komandant iz Bugojna Faruk Aganović Jupi nazvao je knjigu "Svjedoci zla" herojskim djelom dvojice autora. Prisjetio se da je Gornji Vakuf 1993. i 1994. godine bio Hirošima sadašnjeg vremena, što nije čudo jer se akcija hrvatskih snaga zvala "spaljena zemlja".

Jedan od autora knjige Faruk Vele naglasio je činjenicu da su politike koje su 90-tih stajale iza zločine danas ponovo na sceni, ali sada s novim protagonistima. Zato je podvukao značaj pisanja o zločinima i suprotstavljanja politici dehumanizacije žrtava i zaborava.

- Knjiga ne poziva na mržnju, ne traži 'dosipanje soli' na rane koje zacjeljuju. Naprotiv, zahtjeva istinu i pravdu, demaskiranje politika koje su činile zlo. A to su oni koji 25 godina nakon Heliodroma, Dretelja, Gabele, rušenja Starog mosta... ponovo ističu zahtjeve za neku novu tzv. Herceg-Bosnu - kazao je Vele, uz nadu da će ovom knjigom potaknuti ljude da se suoče s istinom.

Akif Agić poručio je da je i Srbiji i Hrvatskoj potrebna istinska demokratizacija, jer bez toga interesi obje države bit će usmjerene protiv BiH, saopćili su organizatori.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

'Sakupljač sjenki' autora Samira Deumića predstavljen na Sajmu knjiga u Sarajevu

‘Ganganet’ virtualno promovira kulturu Hercegovine

Promocija knjige 'Osnove zdravstvene njege' Ivone Ljevak

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu