Ekonomija     | 01.02.2019. 22:45 |

Slovenija lani s novim turističkim rekordom

FENA Agencije

LJUBLJANA, 1. veljače (FENA) - Prema prvim statističkim podacima Slovenija je u prošloj godini imala 5,8 milijuna turističkih dolazaka i 15,3 milijuna noćenja, što je novi rekord u toj djelatnosti koja čini 12 posto domaćeg BDP-a.

"Zadovoljni smo tim rezultatom, ali moram reći da smo ga potajno i očekivali", kazao je u petak u komentaru privremenih podataka državnog statističkog ureda ministar gospodarstva Zdravko Počivalšek.

Samo u prosincu 2018. slovenski hoteli i ostali turistički objekti, računajući tu i privatne iznajmljivače soba, imali su skoro 315.000 posjeta i ostvarili 842 tisuće noćenja.

Dvije trećine noćenja realizirali su stranci, među kojima je bilo najviše Talijana 27 posto, a nakon toga Austrijanaca i Hrvata po 10 posto.

Što se tiče cijele prošle godine, Slovenska turistička organizacija (STO) procjenjuje da je stranih gostiju bilo više od 4 milijuna, a ostvarili su više od 10 milijuna noćenja, prenosi Hina.

Ravnateljica krovne turističke udruge STO Maja Pak kazala je kako Slovenija i ove godine ima prilike ostvariti nov turistički rekord, a intenzivirat će aktivnosti na području digitalnog marketinga, s naglaskom na emitivna tržišta jače kupovne moći i za segmente zahtjevnijih turista, u okviru turističkog nacionalnog projekta Slovenia Unique Experiences.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Ambasador Slovenije posjetio IDDEEEA-u - Prijateljski odnos Slovenije prema BiH

Fajon u ponedjeljak u Sarajevu, najavljeni razgovori s Konakovićem

Slovenija: Fajon pozdravila preporuku EK za otvaranje pristupnih pregovora s BiH

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Huawei na 25. Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru: Inovacije za inteligentniji svijet

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana