Bosna i Hercegovina     | 01.02.2019. 18:02 |

Saradnja UNICEF-a i UNSA na projektima koji promoviraju prava djece

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 1. februara (FENA) - Predstavnica UNICEF-a u Bosni i Hercegovini Geeta Narayan i rektor Univerziteta u Sarajevu Rifat Škrijelj potpisali su danas Sporazum o saradnji na projektima "Visoko obrazovanje - obrazovanje za sve" i "TRAIN + UPS!: Jačanje pedagoških kompetencija za inkluzivnu nastavu akademskog osoblja na Univerzitetu u Sarajevu".

Projekti obuhvataju obuku studenata i akademskog osoblja, kreiranje baze podataka studenata, nabavku didaktičkih sredstava, kreiranje promotivnih materijala i diseminacijske aktivnosti, te će omogućiti umrežavanje svih subjekata uključenih u nastavni proces visokoškolskog obrazovanja i unapređenje inkluzivnih praksi.

Potpisani Sporazum uključuje i aktivnosti sa Uredom za podršku studentima Univerziteta u Sarajevu na projektu u okviru kojeg će Univerzitet u Sarajevu i Univerzitet u Istočnom Sarajevu poduzeti procjenu i kreirati bazu podataka studenata sa invaliditetom, te organizirati obuke za akademsko osoblje o inkluzivnom obrazovanju, kao i radionice za razvoj vještina za studente.

Geeta Narayan je istakla da UNICEF već dugo radi na inkluzivnom obrazovanju s fokusom na razvoj kapaciteta i jačanje sistema kako bi podržali sve škole i sve učenike u okviru obrazovnog sistema, što se uglavnom radilo kroz obuku na radnom mjestu za nastavnike i kroz rad sa školama.

Podsjetila je da je prošle godine organizirana radionica sa Univerzitetom u Sarajevu i njegovim akademskim osobljem na kojoj su prezentirane teorije i koncepti sa UNICEF-ovih modula za obuku o inkluzivnom obrazovanju.

Rektor Škrijelj je izrazio zahvalnost UNICEF-u na podršci koju pruža Univerzitetu u Sarajevu te zadovoljstvo zbog saradnje sa respektabilnom institucijom kao što je UNICEF, koji ima izuzetno značajnu ulogu u svijetu i BiH.

Susret je završen izraženim obostranim zadovoljstvom zbog buduće saradnje UNICEF-a i Univerziteta u Sarajevu, te zbog mogućnosti zajedničke realizacije aktivnosti s ciljem ostvarivanja prava sve djece u BiH, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću UNSA.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Komemoracija akademiku Dževadu Jahiću - Bio je temeljna ličnost savremene lingvističke bosnistike

Sporazum o uspostavljanju okvira za regulisanje prakse na nastavničkim fakultetima UNSA

Mesihović posjetila Fakultet za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta