Bosna i Hercegovina     | 01.02.2019. 15:13 |

Crnadak: Uvođenje taksi prištinskih vlasti smetnja razvoju regionalnih odnosa

FENA Saopćenje

BUKUREŠT/SARAJEVO, 1. februara (FENA) - Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak pozdravio je danas odluku Rumunije da politiku proširenja Evropske unije na zapadni Balkanu zadrži među prioritetima šestomjesečnog predsjedavanja Vijećem EU, bez obzira na izazove s kojima se EU suočava.

Šaf bh. diplomatije učestvovao je danas na neformalnom sastanku ministara vanjskih poslova EU, zapadnog Balkana i Turske u Bukureštu upriličenom u okviru predsjedavanja Rumunije Vijećem EU, kada su razmijenjena mišljenja o regionalnoj saradnji u svjetlu procesa evropskih integracija zapadnog Balkana.

Govoreći o finalizaciji odgovora na dodatna pitanja koja je Evropska komisija u junu 2018. godine dostavila BiH, ministar Crnadak je izrazio nadu da će bh. institucije što prije završiti tehnički dio u okviru mehanizma koordinacije da bi ti odgovori mogli biti dostavljeni Briselu i da bi BiH u 2019. godini dobila status kandidata za članstvo u EU.

Apelirao je na evropske institucije da, nakon što prime odgovore, donesu odgovarajuće odluke u vezi s BiH u najkraćim mogućim rokovima kako bi se nastavio proces reformi koji se tiče svakodnevnog života građana BiH.

Također, istakao je i da formiranje izvršne vlasti ostaje jedan od glavnih političkih prioriteta, a da evropski put ne smije biti talac tog procesa, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Podvukao je da je regionalna saradnja, pored evropskih integracija najvažniji vanjskopolitički prioritet BiH, ali da je najveću smetnju za razvoj regionalnih odnosa donijela odluka prištinskih vlasti o uvođenju taksi od 100 posto na proizvode iz Srbije i BiH.

Crnadak je ocijenio da ova odluka mora biti poništena ili suspendirana te ponovno naglasio da BiH nije ničim izazvala donošenje ovakve odluke.

Obavijestio je ministre da će nadležne bh. institucije pažljivo analizirati Izvještaj Izborne posmatračke misije (ODIHR) o izborima u BiH, jer se u njemu navode ozbiljne primjedbe vezane za prijetnje i ucjenjivanja birača, zloupotrebe javnih sredstava, RTV servisa, biračkih odbora, te druge nepravilnosti, što još jednom potvrđuje potrebu izmjene izbornog zakonodavstva.

Domaćin današnjeg sastanka u Bukureštu bio je rumunski ministar vanjskih poslova Teodor Meleșcanu, a predsjedavala mu je visoka predstavnica Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Federica Mogherini.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Bugarska i Rumunija priključile se 'zračnom i morskom' Šengenu

Rumunska vladajuća koalicija na evropskim izborima suprotstavlja se ultranacionalistima

Rumunski farmeri blokirali prijelaz na rumunsko-ukrajinskoj granici

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu