Bosna i Hercegovina     | 01.02.2019. 13:58 |

Osnovano Udruženje operatera sistema Federacije BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 1. februara (FENA) - U okviru Privredne komore Federacije BiH, ovlašteni operateri sistema za upravljanje ambalažom i ambalažnim otpadom te elektronskim i elektroničkim otpadom u Federaciji BiH osnovali su Udruženje operatera sistema Federacije BiH (UOS).

Cilj formiranja tog udruženja je da se unaprijedi i razvija sistem reciklaže i iskorištavanja tih posebnih kategorija otpada u Federaciji BiH.

Ovlašteni operateri su na Skupštini izabrali za predsjednicu Udruženja Amelu Hrbat, koja je zahvalila osnivačima na povjerenju, te naglasila da će UOS, pored svojih članica, biti pouzdan i efikasan partner i državi, a sve u cilju daljnjeg razvoja sistema upravljanja ambalažom i ambalažnim otpadom, te elektronskim i elektroničkim otpadom.   

- Osnivanje ovog udruženja bila je prijeka potreba i drago mi je da su svi ovlašteni operateri u FBiH podržali tu ideju. Iza nas stoji veliko znanje, višegodišnje iskustvo i značajna infrastruktura, što možemo iskoristiti za daljnje unaprjeđenje sistema reciklaže i iskorištenja ambalažnog, te elektonskog i elektroničkog otpada u FBiH -  kazala je Hrbat.

Potpredsjednik Privredne komore Federacije BiH Mirsad Jašarspahić naglasio je da će Komora pružiti stručnu pomoć Udruženju.

- Ovo praktično znači da sistemima, putem ovlaštenih operatera, upravlja privreda koja se u svom poslovanju bavi stavljanjem u promet proizvoda koji poslije upotrebe postaju ambalažni otpad, odnosno otpad od elektronskih i elektroničkih proizvoda, a koja u najvećem dijelu i finansira sisteme. Ovaj princip je dobra praksa preuzeta iz zemalja EU, u kojima se rezultati postižu poslovanjem po najnižim održivim troškovima i najvećim benefitima za okoliš - dodao je Jašarspahić.

Osnivači Udruženja su ovlašteni operateri sistema za upravljanje ambalažom i ambalažnim otpadom u FBiH firme Ekopak Sarajevo i Eko život Tuzla, te ovlašteni operateri sistema za upravljanje elektronskim i elektroničkim otpadom Kim Tec Eko Vitez i Zeos Sarajevo, saopćeno je iz PKFBiH.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Privredna komora FBiH - Projekt za dobijanje žigova 'BH kvaliteta' i 'Izvorno domaće'

Mališević: Globalna nestabilnost se prelila i na BiH i usporila rast ekonomije

Pad poslovanja u metalskoj i elektroindustriji FBiH tokom 2023.

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!