Bosna i Hercegovina     | 01.02.2019. 11:32 |

Poziv za praćenje suđenja 'Srebrenica-Kravica' pred Višim sudom Beogradu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 1.februara (FENA) -  Udruženje žrtava i svjedoka genocida i Fond za humanitarno pravo (FHP) uputili su javni poziv zainteresovanima da se prijave za praćenje suđenja pred Višim sudom u Beogradu, u predmetu Srebrenica-Kravica, 26. februara.

U predmetu Srebrenica-Kravica se sudi osmorici optuženih, nekadašnjim pripadnicima Centra za obuku „Jahorina” Specijalne brigade policije, Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Optužnica tereti optužene da su izvršili ratni zločin protiv civilnog stanovništva, 14. jula 1995. godine u hangaru zemljoradničke zadruge u selu Kravice (Bratunac, BiH) izvršili ubistvo najmanje 1.313 bošnjačkih civila iz Srebrenice.

Praćenje suđenja za ratne zločine ima za cilj da javnosti omogući bolje informisanje i neposredno iskustvo praćenja suđenja koja su u toku pred nadležnim sudom u Srbiji.

Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije, kao ni Odjel za ratne zločine Višeg i Apelacionog suda u Beogradu nemaju razvijene programe informisanja.

Udruženje žrtava i svjedoka genocida i FHP pozivaju sve zainteresovane punoljetne osobe da se prijave za dolazak na suđenje koje počinje 26. februara u 09.30 sati.

U slučaju velikog broja prijavljenih, prednost će imati novinari, aktivisti organizacija civilnog društva, umjetnici i studenti.

Prijava za praćenje suđenja se vrši putem email adrese: udruzenje.zrtava.torture@gmail.com, najkasnije do 19. februara ove godine u 10.00 sati. Troškovi putovanja, smještaja i ishrane će biti osigurani.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

FHP pozvao vlasti Srbije da podrže rezoluciju UN-a i prekinu s praksom slavljenja ratnih zločinaca

Čelnici EU pozvat će na samitu u ovoj sedmici na odlučnu akciju na konkurentnosti i čelništvu bloka

Udruženja reagovala na Nešićevu izjavu, pozvali Schmidta da smijeni ministra 'nesigurnosti'

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta