Bosna i Hercegovina     | 01.02.2019. 09:59 |

U Trebinju i Modriči jednostavnija prijava prebivališta

FENA Saopćenje

BANJA LUKA, 1. februara (FENA) - Stanovnicima Trebinja i Modriče bit će olakšana prijava prebivališta ili boravišta - najavljeno je iz Uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove u Republici Srpskoj (RS).

U ovim lokalnim zajednicama uspostavljeni su lokalni adresni registri u digitalnom obliku.

-Službenici MUPRS-a će prilikom prijave, odjave ili promjene prebivališta, boravišta, kao i promjena adrese nepokretnosti preuzimati tačne podatke o nazivu katastarske općine, broju katastarske parcele i vlasniku, odnosno korisniku parcele na kojoj se nalazi objekt - saopćeno je iz Geodetske uprave RS-a.

Napominju da vlasnici nekretnina neće morati da od različitih institucija, na više lokacija, prikupljaju dokumentaciju kojom potvrđuju da li postoji određena adresa, kakav se objekt nalazi na toj adresi na kojoj žele prijaviti prebivalište ili boravište.

Iz Uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove u RS-a napominju da je ovo pilot projekt, u čijoj realizaciji učestvuju Grad Trebinje i Općina Modriča, s obzirom da su nadležni za određivanje naziva ulica, numerisanje objekata, kao i ažuriranje adresa.

Ove aktivnosti, koje se provode u saradnji sa MUPRS-a, te uz podršku švedskog donatorskog projekta za unapređenje zemljišne administracije u BiH (CILAP), planirane su u narednom periodu i u ostalim lokalnim zajednicama u RS.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Mesihović: Započeli smo proces digitalizacije Univerziteta u Sarajevu

Pilot projekt Ministarstva finansija KS i Općine Centar - Online plaćanje administrativnih taksi

Prosvjetari i roditelji u Središnjoj Bosni zadovoljni e-dnevnicima (VIDEO)

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom