Bosna i Hercegovina     | 01.02.2019. 11:07 |

CSS treću godinu zaredom najbolje rangirani istraživački centar iz BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 1. februara (FENA) - Centar za sigurnosne studije (CSS) ponovno je među najbolje ocjenjenim ‘think tank-ovima’ u centralnoj i istočnoj Evropi na najpoznatijoj rang listi istraživačkih centara koju objavljuje Univerzitet u Pensilvaniji (SAD).

Globalna rang lista, “Global Go To Think Tank Index”, Univerziteta u Pensilvaniji (SAD) posljednjih 13 godina objavljuje najsveobuhvatniju godišnju rang listu vodećih istraživačkih centara iz cijelog svijeta.

U procesu nominovanja i ocjenjivanja 8.162 istraživačka centra učestvovalo je i više od 3.750 novinara, donosilaca odluka, donatorskih organizacija, eksperata i drugih.

Rang lista se formira na osnovu jasno definiranih kriterija kao što su - kvalitet, posvećenost i ugled rukovodstva i zaposlenika, odnos s kreatorima politika, mogućnost za kreiranje novih znanja i alternativnih ideja, kvalitet, broj i doseg istraživanja i analiza, medijska vidljivost, upotreba društvenih mreža u cilju povezivanja s donosiocima odluka, novinarima i javnošću, te utjecaj na društvo.

- Velika je čast ponovno biti među najboljim svjetskim istraživačkim centrima, a posebno najbolji istraživački centar iz Bosne i Hercegovine treću godinu zaredom - navodi direktor CSS-a Denis Hadžović.

Dodao je kako priznanje predstavlja dokaz prepoznavanja i potvrde dugogodišnjeg rada Centra, ali ujedno zahtijeva i pruža motivaciju za održavanje kvalitete rada i daljnja unapređenja u budućem djelovanju.

Iz Bosne i Hercegovine je nominovano ukupno 13 istraživačkih centara, od kojih su šest rangirani na rang listi najboljih ‘think tank-ova’ iz 21 države centralne i istočne Evrope.

Najbolje rangirana organizacija iz Bosne i Hercegovine je Centar za sigurnosne studije i nalazi se na 41. mjestu, što je za devet mjesta bolje u odnosu na prošlogodišnju listi.

Global Go To Think Tank Index objavljuje se kroz Program za istraživačke centre i civilno društvo Univerziteta u Pensilvaniji, jednog od najstarijih i najcjenjenijih univerziteta u Sjedinjenim Američkim Državama, na zahtjev donosilaca odluka, donatora i novinara da se naprave liste najeminentnijih nacionalnih, regionalnih i internacionalnih istraživačkih centara, saopćeno je iz CSS-a.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

U BiH kampanja povodom 70 godina od osnivanja NATO-a

CSS - 'Procjena antikorupcijskih kapaciteta - Izvještaj za 2018. godinu'

Okrugli stol 'Upravljanje finansijama u policijskim strukturama u BiH'

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana