Bosna i Hercegovina     | 31.01.2019. 19:14 |

Ramić: SDA smatra da Dom naroda može biti konstituisan za 10 dana (VIDEO)

FENA Senka Trgovčević

SARAJEVO, 31. januara (FENA) - Stranka demokratske akcije (SDA) na današnjoj sjednici Predsjedništva stranke izrazila je stav da se u narednih sedam do deset dana može završiti proces konstituisanja Doma naroda Parlamenta Federacije BiH ukoliko postoji politička volja.

- Ako se to ne desi stari saziv Doma naroda može odobriti Prijedlog budžeta FBiH, koji je usvojio Predstavnički dom. Na taj način ne može se desiti kolaps u Federaciji - potvrdio je član Predsjedništva SDA i aktuelni federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić novinarima nakon sjednice.

Naglasio je da će SDA nakon današnje Odluke Ustavnog suda kojom se proglašava nenadležnim u vezi sa apelacijom Kluba zastupnika SDA po pitanju Uputstva CIK-a nastaviti sudjelovati u izboru delegata za Dom naroda Parlamenta FBiH u skladu sa osporenim uputstvom koje je privremenog karaktera.

- Međutim, kod usvajanja izmjena Izbornog zakona u vezi sa izborom delegata, SDA će insistirati isključivo na izmjenama koje su u skladu sa odredbama  Ustava FBiH - potcrtao je Ramić.

Ukazao je na zaključke koje je danas usvojilo Predsjedništvo stranke, koja pozdravlja normalizaciju procesa pregovaranja o definisanju postizbornih koalicija.

- Smatramo da je procese pregovaranja potrebno ubrzati kako bismo što prije formirali vlade na svim nivoima. Vlade trebaju predvoditi stranke koje su pobijedile na izborima i koje predstavljaju pretežnu volju birača - kaže Ramić.

Dodaje da se „na primjeru Kantona Sarajevo može vidjeti kakvu štetu može proizvesti koalicija zbira izbornih gubitnika“.

- Populizam, demagogija, nekompetentnost i pretvaranje politike u reality show jedino je što građani mogu očekivati kada se umjesto onih kojima su dali povjerenje, poput Semira Efendića koji je osvojio preko 30.000 glasova, naprave vještačke koalicije i na čelne pozicije imenuju kandidati koji su na izborima osvojili desetostruko manje glasova. Jedina “vizija” koju iskazuje populističke koalicije je osveta izbornim pobjednicima, kroz najavu smjene direktora javnih kantonalnih preduzeća po kriteriju stranačke pripadnosti. Direktorima  nisu usvojeni izvještaji za 2017. godinu, mada su upravo u 2017. godini napravili izvanredne rezultate i preduzeća-gubitaše vrijednim radom pretvorili u uspješne kolektive - konstatovao je Ramić.

Ocijenio je neophodnim da se poduzmu odlučne i konkretne mjere na poboljšanju položaja Bošnjaka i Hrvata u Republici Srpskoj. Ako se ne promijeni odnos vlasti u ovom entitetu prema Ustavom zagarantovanim pravima Bošnjaka i Hrvata, ovlašteni predlagači iz SDA će, kako tvrdi, podnijeti apelaciju Ustavnom sudu BiH ili će biti pokrenut postupak pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu, kako bi se u naziv “Republika Srpska” unijela imena druga dva konstitutivna naroda u BiH.

Poručio je da će SDA tražiti temeljitu reformu pravosudnog sistema BiH, kao i transformaciju VSTV-a i njegovih nadležnosti, kako bi se vratilo povjerenje građana u cjelokupni pravosudni sistem.  

- Imenovanjem Gordane Tadić na poziciju glavnog tužioca Tužilaštva BiH  je dovršen proces protuustavnog odstranjivanja Bošnjaka sa čelnih pozicija u pravosuđu. U vrijeme kada je obavljala funkciju v.d. glavnog tužioca zaustavljen je proces sankcionisanja odgovornih za neustavni referendum povodom obilježavanja 9.januara kao Dana RS-a i otpočeo je proces masovnog hapšenja i procesuiranja komandanata Armije RBiH kako bi se napravio vještački etnički balans u procesuiranju ratnih zločina. To su očigledno bile glavne reference i zasluge za njeno imenovanje na ovu funkciju. Više je nego jasno da je većinski broj članova Visokog tužilačkog i sudskog vijeća puki provoditelj politika koje Bošnjake iz navedenih razloga žele ukloniti iz vrha pravosuđa i spriječiti da se Tužilaštvo BiH odlučnije obračuna sa korupcijom - istakao je Ramić.

Također, „SDA smatra da OHR i PIC moraju pokrenuti i konačno  ispuniti obaveze iz mandata koji im je povjeren, spriječiti diskriminaciju, zaustaviti nasrtaje na Bosnu i Hercegovinu i sve očiglednije ugrožavanje mira“.

- Negiranjem presuda međunarodnog suda dodatno se narušava povjerenje među narodima u BiH. Korak ka izgradnji povjerenja predstavljao bi odricanje HNS-a od naslijeđa UZP-a, koji je – kako je presuđeno – imao za cilj stvaranje etnički čistog entiteta. Stoga, HNS-ov poziv na administrativno-teritorijalno prekrajanje BiH, na temelju poricanja i glorificiranja UZP-a, predstavlja svjesno otežavanje dijaloga potrebnog za provođenje reforme izbornog sistema - naveo je Ramić govoreći o zaključcima sa današnje sjednice Predsjedništva SDA.

Pogledajte http://fena.ba/video/2519/

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1xLzBc-FvhaUcaKJeuKK7U4TlyzFcF2FO?usp=sharing

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost SDA

Saopćenje za javnost SDA

SDA: Predsjedništvo BiH mora zbog antidržavnih laži smijeniti ambasadora Vujića

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom