Bosna i Hercegovina     | 31.01.2019. 16:59 |

Sastanak u sjedištu Vlade - sazvati sjednicu Doma naroda i usvojiti budžet FBiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 31. januara (FENA) - Sa sastanka predstavnika dva federalna ministarstva s boračkim udruženjima i s nekoliko drugih institucija upućen je zajednički apel za što skorije sazivanje sjednice Doma naroda Parlamenta Federacije BiH i usvajanje federalnog budžeta za 2019. godinu.

Učesnici su podsjetili da neusvajanje budžeta dovodi u pitanje isplatu naknada borcima i najranjivijim kategorijama kojima su jedini izvor finansiranja upravo ove naknade, kao i da bi neusvajanje budžeta te blokiranje isplata moglo dovesti do nesagledivih posljedica.

Ovaj radni sastanak u sjedištu Vlade Federacije BiH održali su ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević i ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača s predstavnicima Koordinacije boračkih organizacija Armije RBiH, direktorima Federalnog zavoda PIO/MIO, Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom u FBiH i Instituta za medicinsko vještačenje zdravstvenog stanja, saopćeno je iz boračkog ministarstva.

Razmatrano je nekoliko pitanja, između ostalih izmjene i dopune Zakona o PIO/MIO FBiH, izmjene i dopune Zakona o Fondu za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom FBiH te inicijativu Saveza RVI i HVIDR-e o rješavanju penzionisanja ratnih vojnih invalida šezdesetpostotne invalidnosti.

Federalno ministarstvo za rad i socijalnu politiku i Ministarstvo za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata podržavaju izmjene i dopune Zakona o PIO/MIO FBiH te će Ministarstvo za rad i socijalnu politiku u narednom periodu, u skladu s dostavljenim inicijativama, pripremiti tekst izmjena i dopuna Zakona o PIO/MIO FBiH, zaključeno je.

Također je zaključeno da u što kraćem roku treba izmijeniti i dopuniti Zakon o Fondu za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom FBiH na način da se značajno olakša zapošljavanje tih osoba, a da Fond ojača i ima bolju ulogu. Pokrenuta je inicijativa za formiranje radne grupe koja će raditi na ovom pitanju.

U vezi s inicijativom Saveza RVI i HVIDR-e o rješavanju penzionisanja RVI 60%, zaključeno je da tu inicijativu ponovno treba vratiti Savezu RVI i HVIDR-i kako bi njihovi predstavnici usaglasili u kom pravcu treba djelovati, pa inicijativu ponovno dostaviti Federalnom ministarstvu.

Predstavnici Koordinacije boračkih organizacija Armije RBiH upitali su ministra Bukvarevića je li moguće isplatiti naknade boračkoj kategoriji bez usvajanja budžeta u Domu naroda Federacije BIH, a on je jasno kazao da su sve isplate iz federalnog budžeta blokirane do njegovog usvajanja u Domu naroda FBiH. Podsjetio je da su Vlada FBiH i Predstavnički dom FBiH uradili svoj dio posla, što treba da učini i Dom naroda FBiH.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Nezaposlenim demobiliziranim borcima u TK od septembra povećanje egzistencijalne naknade za 20 posto

Drljača: Predstavnički dom podržao da se zakonski unaprijedi status osoba sa invaliditetom

Poslanici PFBiH u srijedu raspravljaju kako unaprijediti materijalni status osoba sa invaliditetom

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom