Sport     | 31.01.2019. 14:03 |

Osmanović: Izdvajati više sredstava za sport, to očekuju naši sportisti (VIDEO)

FENA Aida Kovač

SARAJEVO, 31. januara (FENA) - Ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović primio je danas zaslužne sportiste BiH i vrhunske sportiste međunarodnog razreda za 2018. godinu.

U kategoriju zaslužnih sportista svrstano je deset sportista koji su osvojili medalju na Olimpijskim igrama, Svjetskom prvenstvu, Evropskom prvenstvu i Paraolimpijskim igrama, dok je u kategoriju vrhunski sportisti međunarodnog razreda svrstano 18 sportista.

Ministar Osmanović je kazao novinarima da su ovo sportisti koji su zaslužili da nose zvanje zaslužnog sportiste BiH i vrhunskog sportiste međunarodnog razreda, te da su im na osnovu odluke Vijeća ministara BiH danas dodjeljene novčane nagrade u ukupnom iznosu od 100.000 KM.

Osmanović je kazao da će 10 sportista koji su u kategoriji zaslužnih sportista dobiti jednokratnu novčanu nagradu u iznosu od po 4.000 KM. Dodao je da je 18 sportista svrstanih u kategoriju vrhunskih sportista međunarodnog razreda podijeljeno u dvije grupe, te da će 14 takvih sportista dobiti nagradu od po 3.500 KM i četiri sportiste nagradu od po 2.750 KM.

- S ovim završavamo našu budžetsku 2018. godinu. Uradili smo prijedlog budžeta za 2019. godinu gdje su finansijska sredstva ostala otprilike na istoj razini - naveo je Osmanović.

Dodao je da je na jučerašnjoj sjednici Vijeća ministara BiH, Ministarstvo civilnih poslova BiH dostavilo informaciju analize stanja finansiranja sporta na svim nivoima vlasti u BiH. Pokazatelji govore da su izdvajanja Ministarstva civilnih poslova BiH za sport na godišnjem nivou 1.352.000 KM. Federalno ministarstvo kulture i sporta godišnje izdvaja 1.470.000 KM, Odjeljenje za privredni razvoj, sport i kulturu Brčko Distrikta 1.685.000.

- Kada se sve sabere - kantoni, entiteti i država, dolazi se do cifre od 14 miliona KM koje se u BiH izdvajaju za sport. Kao resorni ministar, koji koordinira oblast sporta, pozivam svoje kolege na kantonalnom i entitetskom nivou u čijoj je nadležnosti sport, da se pokušaju izboriti u budžetu za 2019. da se veća sredstva izdvajaju za sport. To očekuju naši sportisti - poručio je Osmanović.

Pozvao je i Parlamentarnu skuptinu BiH da podrži njihov prijedlog da izdvajanje za sport ostane barem na razini 2018. godine.

Džudistkinja Larisa Cerić je kazala da je Ministarstvo civilnih poslova BiH odlučilo da nagradi vrhunske sportiste koji su postigli vrhunske rezultate u protekloj godini.

- Drago mi je da su prepoznali te vrhunske rezultate. Jedino s čime se ne slažem je kriterij raspodjele tih sredstava, jer je kod nas uvijek filozofija 'jednakih stomaka', jer ja kao druga u Evropi i treća na svijetu vjerovatno bih trebala dobiti neku veću nagradu - kazala je Cerić.

Dodala je da je zahvalna i na ovoj nagradi, ali nije zadovoljna tim iznosom.

- Iskreno se nadam da će se neke stvari promijeniti u odnosu prema sportu i sportistima u BiH - kazala je Cerić.

Član reprezentacije BiH u sjedećoj odbojci Mirzet Duran je najprije zahvalilo Vijeću ministara BiH i Ministarstvu civilnih poslova na izdvojenim sredstvima za sportiste koji su ostvarili vrhunske rezultate ili su ostvarili plasman za učešće na neko veliko takmičenje.

Što se tiče izvdojenih sredstava, smatra da su nedostatna.

- Ovaj iznos koji mi dobijemo za jednu godinu, to je možda dovoljno za jednog sportistu na mjesečnom nivou. Svi znamo kakvi treninzi nama trebaju, kakva ishrana sportista - kazao je Duran.   

Osvrnuo se na stanje u zemljama u reginu, te iznio podatke o tome koliko oni izdvajaju za svoje sportiste.

Apelirao je na državne institucije BiH, ako mogu da se usklade sa zemljama u regionu, "jer imamo vrhunske sportiste, ali nam je potrebna mnogo veća podrška da bi ostvarili uspjehe“.

Član A skijaškog tima BiH Marko Šljivić je također zahvalio Ministarstvu civilnih poslova na ovoj nagradi, dodajući da im je u ovoj situaciji svaka pomoć dobro došla.

Pogledajte http://www.fena.ba/video/2515

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1ubscBywNEAm_pKuhwcH0Nvody-IIO0H_?usp=sharing

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Osmanović: Pokrenuti postupak zaštite vitalnog nacionalnog interesa zbog Izbornog zakona RS

Vijeće naroda RS danas o zakonu o nepokretnoj imovini

Vijeće naroda RS sutra o zakonu o nepokretnoj imovini

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta